Iași: Biblioteca Universității Naționale de Arte “George Enescu” se mută în spațiul virtual
Publicat de gabrielarotaru, 23 aprilie 2020, 05:27 / actualizat: 23 aprilie 2020, 13:37
În contextul epidemiei de Covid 19, reprezentanții Universității Naționale de Arte “George Enescu” din Iași au creat o bibliotecă accesibilă online, pe suport cloud, pentru fiecare domeniu artistic în parte, ce conține publicațiile de bază pentru continuarea procesului educațional: cursuri, tratate de specialitate, piese de teatru, partituri ș.a.m.d.
Astăzi, de Ziua Internaţională a Cărţii, aflăm de la colega noastră Bianca Grigoriu, cum pot fi accesate aceste resurse, dar și alte noutăți.
Bianca Grigoriu: Pentru a facilita accesul la informație și la continuarea activității didactice și de cercetare, Biblioteca Universității Naționale de Arte “George Enescu” din Iași vine în întâmpinarea celor interesați cu materiale educaționale diverse ce pot fi accesate cu ușurință online.
Directorul bibliotecii, dr. Dalia Simona Rusu Persic:
Am creat o bibliotecă accesibilă online, pe suport cloud, pentru fiecare domeniu artistic, ce conține publicațiile necesare pentru continuarea procesului educațional, de la cursuri, tratate de specialitate până la piese de teatru și partituri. De mare ajutor au fost cadrele didactice ce au sprijinit acest demers și mi-au trimis cursuri individuale, dar şi publicații de interes pentru domeniul de practică al fiecăruia. Modalitatea de acces este de pe site-ul instituţiei: http://arteiasi.ro – Resurse educaţionale, dar şi de pe pagina bibliotecii. Pentru publicațiile ce au copyright valabil, cadrele didactice vor primi o parolă de acces pentru a fi diseminată individual studenților, masteranzilor sau doctoranzilor. Aceste materiale se vor folosi doar în scop educațional, pentru documentarea proprie, deci în regim intern. Unele vor putea fi accesate direct, fără parolă. Totodată, până pe 31 mai, Biblioteca Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași oferă acces gratuit la mai multe baze de date bibliografice, cum ar fi RILM Music Encyclopedias https://rme.rilm.org/, o platforma ce conține 57 de enciclopedii muzicale, sau Die Music in Geschichte und Gegenwart https://www.mgg-online.com, o enciclopedie cu articole scurte în domeniul muzical, dar și în domenii conexe precum filosofie, literatură sau arte vizuale. De menționat sunt și bazele de date full-text RIPM https://www.ripmfulltext.org/Ripm/Login.aspx a tuturor revistelor muzicale nord-americane, dar și RIPM Jazz Periodicals, https://jazz.ripmfulltext.org/ripmjazz/search.php o platformă a tuturor revistelor cu specific jazz.
Şi cei pasionaţi de modă şi îmbrăcăminte sunt privilegiaţi pentru că pot avea acces gratuit online la lucrări de referinţă din domeniu, dar şi biografii şi zeci de mii de imagini din muzee celebre din întreaga lume.
O informaţie de ultimă oră ar fi că am obţinut acces gratuit instituţional şi la Bloomsbury Fashion Central – un hub digital dinamic pentru cercetarea interdisciplinară în materie de modă și îmbrăcăminte, ce include lucrări de referință, articole exclusive, cărți electronice academice, studii de caz, biografii, planuri de lecții, ghiduri bibliografice, manuale, conținut video, fotografii de pe pistă și din culise de la prezentări de modă și zeci de mii imagini din muzee din întreaga lume. Accesul la toate platformele de cercetare se realizeaza dupa stabilirea cerinţelor de setare a proxy server pe calculatoarele personale de acasă. Precizez că le stăm la dispoziție cu informații celor care au nevoie de ajutor, atât noi, bibliotecarii, cât și personalul de la IT.
Directorul Bibliotecii Universității Naționale de Arte “George Enescu” din Iași, dr. Dalia Simona Rusu Persic a mai precizat cât de importante sunt aceste resurse online pentru cercetarea științifică și nu numai.
Am gândit aceste facilităţi pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice ce îşi desfăşoară cursurile online, dar şi pentru documentarea personală a studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor în vederea pregătirii examenelor, licenţelor, disertaţiilor, referatelor doctorale. Amintesc şi alte alte resurse de referință, care pot fi valorificate în această perioadă: existența portalului Cimec – Institutul Naţional al Patrimoniului Cultural al României, în care găsiți baze de date naționale, Proeuropeana – Biblioteca digitală a publicaţiilor culturale, repertoriile instituțiilor de cultură din țară, muzee online, activități ale uniunilor profesionale, reviste de specialitate online şi multe altele. Toate aceste resurse contribuie la continuitatea cercetării științifice pe domeniile artistice.
(Radio Iași/ Bianca Grigoriu/ FOTO radioiasi.ro)