Oros: Toate judeţele din Moldova şi din sud sunt afectate de secetă
Publicat de , 23 aprilie 2020, 14:58
Toate judeţele din Moldova şi din sudul ţării sunt afectate de secetă şi toate culturile semănate în toamnă pe 2,9 milioane de hectare, dar gradul de afectare este diferit şi pe zone şi pe culturi, a anunţat, joi, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.
‘Toate judeţele din Moldova şi din sudul ţării sunt afectate de secetă şi toate culturile semănate în toamnă – 2,9 milioane de hectare cu grâu secară, triticale, orz, orzoiacă şi rapiţă – sigur că gradul de afectare este diferit şi pe zone şi pe culturi. De aceea nici nu vrem să venim acum cu nişte cifre privind despăgubirile, pentru că vrem să avem o imagine completă astfel încât să putem identifica clar toate sumele care sunt necesare şi oamenii să fie despăgubiţi corect. Nu vrem să avansăm sume şi să creăm expectanţe. Trebuie să facem lucrurile temeinic, dar cu siguranţă vom despăgubi pe toţi cei care au fost afectaţi de secetă‘, a spus Oros.
El a precizat că în primul rând se va monitoriza dimensiunea pagubelor, care sunt cheltuielile medii pe fiecare fermier şi pierderea înregistrată şi ulterior se va găsi o formulă ‘cât mai corectă şi cât mai simplă’.
Nu în ultimul rând, şeful MADR susţine că trebuie gândit un nou program, o schemă de stat, prin care să fie ajutaţi fermierii, cei care nu au făcut-o din resurse proprii, să cumpere echipamentele de udat.
‘De aceea suprafaţa irigată este mult mai mică decât suprafaţa irigabilă, mai ales că pe canale principale este deja introdusă apa, iar din cauza secetei extreme acolo unde a fost nevoie s-a introdus încă din martie apa pe canale. În mulţi ani nu a fost nevoie’, a adăugat Adrian Oros.
Prognoza agrometeorologică publicată miercuri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 28 aprilie, arată că seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, iar izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei.
‘Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova, Dobrogea, Banat şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei şi Olteniei. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, în Maramureş, local în nordul Transilvaniei şi al Olteniei, izolat în nord-vestul Munteniei’, precizează agrometeorologii.
Potrivit ANM, rezerva de umiditate din sol în stratul 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Banatului şi Olteniei, nordul, local în centrul şi sudul Transilvaniei, sudul şi vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)