(AUDIO) Iași: Aparatul de plasmafereză, util în vindecarea COVID-19, nu este deocamdată folosit
Publicat de , 27 aprilie 2020, 15:24
Aparatul de plasmafereză de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Iași, care ar urma să fie folosit pentru a scoate plasama din sângele persoanelor vindecate de COVID 19 nu este deocamdată folosit.
Acesta a ajuns la Iaşi încă de pe 16 aprilie, însă potrivit directorului Centrului de Transfuzii din Iaşi, Lavinia Scripcaru, este nevoie ca personalul instituţiei să fie instruit pentru a şti cum să folosească aparatul, iar ulterior spitalele să trimită listele cu pacineţii vindecaţi.
Lavinia Scripcaru: Aceste persoane ar trebui să aibă suficienți anticorpi pentru ca acest component sanguin să ajungă în secțiile ATI ale spitalelor care vor fi confirmate de către Comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății. După ce acestea vor fi confirmate, Centrul de Transfuzii va trebui să încheie protocoale în vederea distribuirii acestui tip de component sanguin, dar pentru acest lucru, spitalele trebuie să ne pună la dispoziție lista cu pacienții care au trecut prin această infecție, pacienți care ulterior pot deveni donatori de plasmă. Aceștia trebuie să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate, ca oricare alt donator de sânge. De asemenea, nu trebuie să prezinte o serie de comorbidități. Până în momentul de față, noi nu am demarat această acțiune deoarece, dincolo de existența aparatului în Centrul de Transfuzii din data de 16 aprilie, așteptăm o echipă care să instruiască personalul.
Directorul Centrului de Transfuzii din Iaşi, Lavinia Scripcaru, susţine că în protocolul de parteneriat semnat cu firma care a donat aparatul, aceasta s-a angajat să trimită echipa de experţi care să instruiască personalul de la Iaşi.
Lavinia Scripcaru a mai declarat că după ce toate aceste formalităţi vor îndeplinite, Centrul de Transfuzii Iaşi va putea recolta această componentă sanguină care, potrivit cercetărorilor, ar veni în spijinul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID 19, aflaţi în stare critică.
Pe de altă parte, directorul SC Besmax Pharma Distribution SRL, Florin Hozoc, a declarat, pentru Radio Iaşi că nu are o explicaţie pentru faptul că aparatul nu este încă folosit, în condiţiile în care personalul a beneficiat de o instruire şi există şi donatori:
Directorul SC Besmax Pharma Distribution SRL, Florin Hozoc:
„S-a făcut instalarea, s-a făcut şi o primă instruire. Evident că centrul de la Iaşi, dacă are nevoie şi de alte instruiri poate să solicite oricând. Din ce ştiu eu, nu a existat o solicitare de reinstruire sau de continuarea procesului de instruire, deşi, iată, sunt deja 10 zile de când s-a făcut instalarea şi prima instruire. Cât priveşte colectarea, există încî de pe data de 22 aprilie protocolul de colectare de plasmă, de asemenea există şi donatori care s-au înregistrat în acel registru pe care noi l-am realizat şi care este disponibil online, este chiar un medic de la Suceava care a fost infectat şi care s-a înregistrat şi care ar vrea să vină la Iaşi să facă donarea. Nu am niciun fel de explicaţie pentru care se amână această donare, mai ales că, OK, poate să spunem că nu au curaj să folosească acel echipament, mai simt nevoia să aibă şi altă instruire dar conform metodologiei aprobate, puteau să facă colectarea de sânge şi din sângele respectiv să poată să extragă măcar 200 de ml de plasmă în timp ce, dacă ar fi folosit echipamentul, puteau să obţină 600 de ml, deci, măcar o doză de plasmă puteau să obţină prin colectarea de sânge. Cred că în momentul de faţă, ori nu ştiu cât de importantă este această donare de plasmă, ori nu le-a dat cineva un ordin foarte clar.”
Ministerul Sănătăţii a finalizat, săptămâna trecută, metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici din secţiile ATI.
Conform documentului, potenţialii donatori vor fi selectaţi dintre pacienţii care au fost internaţi pentru COVID-19, vindecaţi şi externaţi. Donarea de plasmă, asemenea donării de sânge, este voluntară şi neremunerată.
(Ioana Soreanu, Andreea Daraban, Radio Iași/FOTO radioiasi.ro)