Comisia Europeană a adoptat un regulament destinat sistemului financiar-bancar
Publicat de , 29 aprilie 2020, 06:23
Comisia Europeană a adoptat ieri un regulament destinat sistemului financiar-bancar.
Scopul pachetului este de a garanta că băncile au condiţiile necesare pentru a oferi împrumuturi de sprijin în economie.
Prin aceste măsuri, Comisia Europeană stabileşte inclusiv amendamente temporare la o serie de reguli de prudenţă, impuse băncilor, şi oferă modalităţi de mărire a capacităţii instituţiilor de credit să ofere împrumuturi şi să absoarbă pierderile provocate de pandemia de coronavirus.
Comisia recomandă băncilor să finanţeze în special salariaţii, întreprinderile mici şi mijlocii şi proiectele de infrastructură.
O altă recomandare este ca băncile să se abţină deocamdată de la a distribui dividende diverşilor acţionari, să fie reţinute când vine vorba de remuneraţii şi să păstreze acum aceşti bani pentru a fi injectaţi în economi.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a explicat că măsurile trebuie rapid aplicate, aşa că a făcut apel la Consiliu şi Parlament să le adopte până în iunie.
Valdis Dombrovskis: Ce este important acum e să menţinem în fluxul de finanţare către companiile şi gospodăriile europene, pentru că trebuie să menţinem pe cât posibil capacitatea de producţie a economiei europene. De aceea, trebuie să ajutăm companiile să stea pe linia de plutire, să protejăm slujbele şi veniturile oamenilor. Cu cât păstrăm mai bine capacitatea economică, cu atât ne vom reveni mai repede.
Regulamentul Comisiei prevede şi măsuri temporare excepţionale de adaptare a calendarului de aplicare a standardelor internaţionale de contabilitate privind capitalul băncilor şi de tratare mai favorabilă a garanţiilor publice acordate în timpul acestei crize.
Tot ieri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că executivul comunitar doreşte ca Pactul ecologic să fie motorul relansării economice a Uniunii după criza COVID-19.
Ursula von der Leyen: Putem avea o societate şi o lume mai sănătoase prin investiţii în energii regenerabile sau conducând maşini nepoluante, ori renovându-ne casel,e în aşa fel încât să fie eficiente energetic, cumpărând alimente sustenabile, refolosind materiale în loc să le aruncăm sau producând oţel prin metode cu emisii scăzute de carbon. Aceasta este esenţa Pactului ecologică european. Pactul este o agendă pentru transformarea economiei noastre ca să o facem mai competitivă şi ca să avem o mai bună calitate a vieţii.
Ursula von der Leyen a explicat că prin aplicare a pactului, criza pandemică poate fi transformată într-o oportunitate de a reconstrui în mod diferit economiile europene, în aşa fel încât să devină mai rezistente.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)