5 mai – „Ziua Mondială de Luptă împotriva Astmului”
Publicat de Andreea Drilea, 5 mai 2020, 05:19 / actualizat: 5 mai 2020, 6:23
5 mai „Ziua Mondială de Luptă împotriva Astmului”; marcată anual în prima zi de marţi a lunii mai, sub patronajul Naţiunilor Unite şi al organizaţiei Global Initiative for Asthma (GINA).
Specialistii din intreaga lume atrag atentia asupra acestei boli care poate fi tinuta sub control.
Cu un tratament adecvat, astmul este controlabil, în 90% din cazuri, însă presupune evaluări periodice la medical specialist și o bună comunicare pacient-medic.
Astmul înseamnă inflamație și aceasta trebuie tratată zilnic, simptomele sunt doar o mică parte, inflamația e ținta principală a tratamentului.
În România, tratamentul astmului este unul modern cu excepția pacienților cu astm sever – cam 10% din pacienții diagnosticați – care au nevoie, în funcție de fenotip, de terapii biologice.
Astmul necontrolat duce la scăderea calității vieții, creșterea costurilor în sistemul medical și societate, prin absenteismul de la locul de muncă și poate cauza decesul.
Totuși, mulți pacienți români cu astm nu își iau tratamentul zilnic, cei mai mulți pentru că uită (49%). Aproape jumătate dintre pacienţi (47%) renunţă la medicaţie când se simt mai bine, cu toate ca astmul este o boală cronică.
Pacienții renunță la tratament și pentru că se tem de efectele adverse (33%), pentru că li se pare inutil (26%), dar și din motive financiare (40%).
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că schimbările climatice și poluarea au impact direct asupra sănătății oamenilor și, mai ales, a sănătății plămânului.
Se estimează că aproximativ un million de români suferă de astm bronșic și este nevoie de campanii de educare pentru a crește aderența la tratament. În fiecare săptămână, 1 din 5 pacienți cu astm sever suferă o criză atât de intensă, încât nu poate solicita ajutor.
(Agerpres/FOTO arhivă)