Organizarea stânilor și urcatul turmelor la munte. Ioan Gogoriță din Nistorești Vrancea la ”Bună dimineața” cu Mihai Florin Pohoață – 6.05.2020.
Publicat de mihaipohoata, 6 mai 2020, 05:46 / actualizat: 6 mai 2020, 9:33
„Urcatul oilor la munte” este un eveniment care are loc an de an, fiind un important moment din viața comunei vrâncene Nistorești.
Măsura oilor sau urcatul oilor la stână a rămas până în zilele noastre o complexă sărbătoare pastorală care se desfăşoară în luna mai, odată cu formarea stânelor sau cu deplasarea turmelor în zona păşunatului de vară.
Urcatul oilor la munte este un obicei cu multiple conotaţii la care participă întreaga obşte a satului.
Într-un cadru sărbătoresc, original şi pitoresc, se desfăşoară, după tradiţii seculare, întâiul muls al oilor, consemnându-se drepturile la cota-parte din produsele lactate ale fiecărui proprietar de oi.
De câţiva ani această manifestare are loc, în funcţie de starea vremii, în jurul datei de 6 mai (Sfântul Gheorghe pe stil vechi), în acele sate de munte în care păstoritul mai păstrează încă din farmecul de altă dată.
Măsura oilor este precedată de unele activităţi practice (închiderea ţarinilor, construirea sau repararea stânelor, înţărcatul mieilor, alegerea oilor sterpe, tunsul oilor şi al berbecuţilor) precum şi de activităţi cu caracter juridic (asocierea proprietarilor de oi, însemnarea oilor, angajarea ciobanilor, arendarea suprafeţelor pe care se va păşuna, plata păşunatului etc).
În cazul în care turmele trebuie să se deplaseze la mari distanţe, o delegaţie de săteni se deplasează în alt sat, unde închiriază câte o zonă pentru întreaga vară. După întoarcerea acestora şi anunţarea rezultatelor negocierii, se constituie stânele.
O etapă importantă pentru buna desfăşurare a păstoritului este angajarea oamenilor pricepuţi „să poarte stâna”, în frunte cu baciul care gestionează întreaga activitate. Întotdeauna locul unde stau oile este păzit de către ciobani pe timp de noapte, câte doi de o parte şi de alta a strungii.
Înainte ca oile să fie adunate în turmă, acestea se tund de către proprietari, se despart de miei şi se înseamnă în urechi cu „furculiţe”, „hârleţe”, „găurele”, cu ciucuri de lână colorata sau cu plăcute ştanţate.
Măsura oilor este unul dintre cele mai importante momente din calendarul popular şi a căpătat de-a lungul timpului o semnificaţie deosebită, transformându-se într-o adevărată sărbătoare pastorală.
Ce înseamnă organizarea stânilor și urcatul turmelor la munte ne va explica Ioan Gogoriță, primarul comunei vrâncene Nistorești, invitat, astăzi, miercuri, 6 mai 2020, în intervalul orar 8:15-8:25, din Matinalul ”Bună dimineața” – calea sigură pentru o trezire frumoasă, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Surse fotografii: argesuldenord.wordpress.ro; radiooltenia.ro; realitateadegorj.net