Dosare penale pentru tăieri ilegale de lemn descoperite pe raza Ocolului Silvic Ghimeş Făget
Publicat de , 11 mai 2020, 15:30
UPDATE – Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat, luni, în cadrul unui control efectuat la Ocolul Silvic Ghimeş Făget, că îşi doreşte ca toţi cei care fură din pădurile private sau de stat să răspundă în faţa legii.
La Ocolul Silvic Ghimeş Făget s-a constatat, în urma unui control al Gărzii Forestiere, că a fost furată o cantitate de 670 metri cubi de lemn din doborâturi, în valoare de 410.000 lei.
‘Eu, ca ministru, fie că vorbim de acest ocol, fie că vorbim de orice altă suprafaţă împădurită a României, vreau să îi văd cu cătuşe pe mâini pe toţi cei care fură din pădurile private sau publice ale statului. Este de datoria noastră să păzim cât se poate de bine fondul forestier. Toţi cei care se fac vinovaţi pentru furt, pentru abuz în serviciu sau pentru neglijenţă, să plătească în faţa legii. Lupta cu cei care taie ilegal din pădurile României este în plină desfăşurare‘, a declarat ministrul Costel Alexe.
În urma controlului la Ocolul Silvic Ghimeş Făget, care administrează păduri de pe teritoriul judeţelor Neamţ şi Bacău, inspectorii Gărzii Forestiere au descoperit că trei firme au exploatat ilegal lemnul provenit din doborâturi.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a precizat că inspectorii Gărzii Forestiere au înaintat Parchetului trei dosare penale pe numele firmelor respective, le-au retras certificatele de atestare şi le-au amendat cu 52.000 lei.
‘Vom acţiona fără jumătăţi de măsuri, fără compromisuri, şi toţi cei care se fac vinovaţi de furt, de neglijenţă, de sprijin pentru cei care au în sânge aceste infracţiuni, să plătească. M-aş bucura foarte mult să îi vedem la puşcărie. (…) Îmi doresc foarte mult ca împreună cu populaţia şi mai ales inspectorii de la Gărzile Forestiere, Poliţia Jandarmeria, judecători şi procurori să facem în aşa fel încât în România să stârpim pe toţi cei care taie pădurea ilegal, să îi pedepsim şi evident să protejăm pădurea’, a mai afirmat Costel Alexe.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a mai adăugat că în România media anuală doborâturilor este, pentru ultimii 7 ani, de 3,7 milioane metri cubi.
(Agerpres)
Garda Forestieră Suceava a descoperit, în urma unor controale tematice organizate la Ocolul Silvic Ghimeş Făget şi operatorii economici ce desfăşoară activităţi pe raza acestui ocol, 392 de cioate provenind din tăierea ilegală a lemnului, cu o valoare a prejudiciului de 410.773 de lei, fapte pentru care au fost întocmite trei dosare penale, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.
‘Vorbim de un ocol silvic cu peste 22.000 de lemn doborât de vânt şi furtuni. Prioritatea cea mai mare pentru ei ar trebui să fie scoaterea cât mai rapidă a lemnului doborât din această zonă. În perioada imediat următoare vorbim de riscuri foarte mari de contaminare cu dăunători, pe fondul creşterilor de temperatură. Riscurile vizează în special pădurea rămasă în picioare. Un alt risc asociat acestor doborâturi şi al menţinerii îndelungate a lemnului în fond forestier o reprezintă incendiile de pădure, mai ales în contextul secetei extreme pe care o traversăm. La fel cum vorbim despre devalorizarea masei lemnoase: cu cât petrece mai mult timp în acest stadiu, lemnul se degradează şi poate deveni chiar inutilizabil’, a spus ministrul Costel Alexe, aflat luni în vizită de lucru în judeţul Neamţ, pe raza Ocolului Silvic Ghimeş Făget RA.
În urma activităţii de control, începută la finalul lunii aprilie, a Gărzii Forestiere Suceava la OS Ghimeş Făget şi la operatorii economici ce desfăşoară activităţi pe raza acestui ocol, s-au identificat 392 de cioate provenind din tăierea ilegală a lemnului cu un volum total de 672,655 mc şi o valoare a prejudiciului de 410.773,295 lei.
‘În urma acestor constatări au fost deschise trei dosare penale. De asemenea, Garda Forestieră Suceava a înaintat propuneri de retragere a atestatului de exploatare pentru trei societăţi care desfăşoară activităţi de exploatarea lemnului şi s-a dispus confiscarea unui volum de 193,52 mc materiale lemnoase şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale ce au totalizat 52.000 lei’, se menţionează în comunicat.
Ministrul Mediului a afirmat că oficialii Gărzii Forestiere Suceava i-au comunicat că vor înainta trei propuneri de retragere a certificatului de atestare pentru cele trei firme care au fost implicate în exploatarea ilegală.
‘Această măsură va putea fi luată în urma ordinului de ministru pe care l-am emis recent şi cred că este o măsură justă. Iar aceste cazuri identificate în teren confirmă necesitatea şi eficienţa demersului nostru. Vom retrage certificatele la următoarea şedinţă a Comisiei de avizare. Avem în vedere şi mai multe modificări legislative care să faciliteze procesul de scoatere a lemnului doborât’, a declarat Alexe.
Oficialul a apelat şi la celelalte gărzi forestiere din ţară să monitorizeze atent zonele afectate de doborâturi şi a amintit setul de măsuri care urmează să fie implementate, respectiv: noul SUMAL – sistemul de monitorizare prin hărţi satelitare, modificarea Codului Silvic pentru înăsprirea sancţiunilor, protecţie de minim 75% pentru parcurile naţionale şi punerea sub protecţie a circa 40.000 de hectare cu păduri virgine.
Ocolul Silvic Ghimeş Făget administrează suprafeţe de pădure private de pe raza judeţelor Bacău şi Neamţ.
Garda Forestieră Suceava a anunţat că va continua verificările la Ocolul Silvic Ghimeş Făget pentru identificarea tuturor încălcărilor legislaţiei silvice şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege.
https://www.facebook.com/Costel.Alexe/videos/378119746415931/?__xts__[0]=68.ARAxeBSdI3O4nhACKvxQ_AvgWicEX0Bev97QDHEqnn6BPSbGToEq5WFNrDDF1SDjvogOd5vYhZCcWRjsENgQpOxsUH1LiSENdeSvEBDBTNe-IF6qT1YsO3IACXwQU3u2ejJ7gnXC_o5zZ_Kre05AlyHaw4-lkkUHBJRAd2uWr-UrHVk1_qzA79_DTIQlzeE7xY-yS6EFV5J-9wgqH4Fha6ixlS8geNsazn_VEy73Kh9Vf8qPlM93Da8XRLRD_0Ysvcrwm9NEBjrPARyOaBdRjpTtsQtBhY0Wr4X1gSEGgOf9moueHV9cSPrfYGOC0t0V1Vlpm9apnks6ZlY&__tn__=-R
(Agerpres/FOTO Captură ecran)