(INTERVIU) 6 femei mor zilnic în România din cauza cancerului de col uterin
Publicat de gabrielarotaru, 29 ianuarie 2015, 13:41
În această perioadă se desfăşoară activităţi de promovare a metodelor de prevenire a cancerului de col uterin în toată Europa, unde această maladie reprezintă o problemă foarte importantă. În România incidenţa bolii este foarte ridicată, ţara noastră fiind pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea. Aceasta se explică în primul rând prin faptul că în ţara noastră diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.
L-am invitat pe managerul Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi, profesor universitar doctor Mircea Onofriescu să ne spună care sunt rezultatele activităţii de prevenire a cancerului de col de uterin.
Mircea Onofriescu: Din nefericire programul naţional de prevenire a cancerului de col uterin nu se desfăşoară sub cele mai bune auspicii. Aşa ne spun datele statistice de la Maternitatea „Cuza Vodă”, pentru că vreau să vă spun că în anul 2013 au fost testate 3800 de paciente în cadrul acestui program gratuit, iar în anul 2014 au fost numai 1000 de paciente, deci o scădere semnificativă. Bineînţeles, întrebarea este de ce se întâmplă acest lucru? Pentru că femeile nu au fost îndrumate conform criteriilor care există la nivelul fiecărei circumscripţii medicale, medicii de familie trebuie să aibă o evidenţă strictă, pentru că noi primim, practic, de la medicii de familie, de la unii medici specialişti, femeile care beneficiază de acest program. Statisticile spun că 6 românce mor zilnic din cauza acestei boli și România, şi aşa cum spuneaţi şi dumneavoastră este pe un loc nefavorabil privind mortalitatea şi morbiditatea.
Ioana Soreanu: Cine trebuie să îndrume aceste femei către maternităţi pentru a fi testate?
Mircea Onofriescu: Trebuie să existe nişte evidenţe stricte la nivelul circumscripţiilor. Pacientele trebuie să repete periodic, în funcţie de patologia pe care o au, acest test de screening Babes Papa Nicolau. Mass-media indiscutabil are un rol foarte important, prestatorii de servicii de sănătate şi aici includem toate cadrele medicale care trebuie să explice importanţa screeningului, importanţa vaccinării pentru HPV, până la urmă şi direcţiile de sănătate publice şi Casele de asigurări de sănătate ar trebui să urmărească eficienţa acestor programe de prevenire a cancerului de col uterin şi strategie este că există fonduri, există bani pentru acest program de screening şi eu consider că nu sunt folosite pe deplin resursele. În această perioadă, toate pacientele care au fost externate din Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi au primit un material informativ care are ca subtitlu „Opreşte cancerul de col uterin, cu ajutorul tău aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit”.
Un interviu realizat de Ioana Soreanu.
Transcriere Gabriela Rotaru.
(FOTO captură youtube.com)