15 mai – „Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă”
Publicat de Andreea Drilea, 15 mai 2020, 08:40 / actualizat: 18 mai 2020, 9:16
15 mai – „Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă”, a luat naştere datorită schimbărilor climatice considerate una dintre cele mai mari provocări care ne afectează la nivel global.
Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă se aniversează în data de 15 mai în legătură cu proclamația de către meteorologi a necesității pentru a proteja clima ca resursă pentru bunăstarea generațiilor prezente și viitoare.
Organizația Meteorologică Mondială (OMM) este o sursă de informații cu caracter autoritar în sistemul Organizației Națiunilor Unite privind problemele vremii și climatice. Este necesar de a remarca faptul că observațiile moderne privind temperatura globală au început în 1880, cele anterioare nu au acoperit întreaga planetă. În prezent, analiza schimbărilor temperaturii globale se efectuează pe baza observațiilor de la 6,3 mii de stații meteorologice din întreaga lume, instrumentelor de suprafață bazate pe măsurarea temperaturii suprafeței mării, stațiilor de cercetare antarctice și, de asemenea, datelor de pe satelit și modelelor vremii a centrelor de prognozare.
Schimbarile climatice din ultimii ani au un impact semnificativ atât asupra ecosistemelor naturale, biodiversităţii, resurselor naturale, cât şi asupra sănătăţii umane.
Creşterea nivelului oceanului cu 18 până la 58 cm până la sfârşitul secolului, a temperaturilor medii, care vor creşte cu până la 5,8 grade Celsius până în 2100 reprezintă doar câteva dintre efectele încălzirii globale.
Ca efect al activităţilor umane, nivelul tuturor gazelor cu efect de seră este în creştere şi dezvoltă acest fenomen.
România a resimţit direct efectele încălzirii globale: temperaturi extreme, inundaţii, furtuni violente. De aceea, este important ca opinia publică, în special tinerii, să fie informaţi cu privire la impactul pe care îl pot avea asupra mediului şi a stilului de viaţă pe care trebuie să îl adopte pentru a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. E important ca, în viitorul apropiat, cursurile despre schimbări climatice să devină parte a curriculei şcolare.
Noi toţi trebuie să devenim mai reponsabili şi să ne implicăm în dezvoltarea tehnologiilor şi produselor nepoluante.
(Radio Iaşi/FOTO radioiasi.ro)