Suceava: Controale la mai multe societăţi comerciale din domeniul silvic
Publicat de , 5 iunie 2020, 13:30 / actualizat: 5 iunie 2020, 16:06
Poliţiştii Suceveni împreună cu lucrători ai Gărzii Forestiere au dat într-o singură zi sancţiuni contravenţionale în valoare de 13.000 de lei în urma verificărilor la mai multe societăţi comerciale din domeniul silvic.
Au fost inventariate cantităţile de lemn din depozite, provenienţa acestora, precum şi corectitudinea transporturilor – transmite corespondenta RRA Mihaela Buculei.
Au fost sunt vizati societăţi comerciale având profil de activitate în domeniul prelucrării lemnului, fiind verificate derularea activităţilor de achiziţie, depozitare, prelucrare şi comercializare a masei lemnoase comisar şef poliţie, Ionuţ Epureanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava:
„Şi săptămâna aceasta poliţiştii au organizat o acţiune de amploare, fiind derulată cu coordonarea Inspectoratului General al Poliţiei Române. Zeci de poliţişti suceveni, atât din cadrul Serviciului Ordine Publică, Biroul de Prevenire şi Combatere a Direcţiilor Silvice, dar şi din cadrul subunităţilor de poliţie, în special a celor din zona de munte, sunt şi la această oră în teren atât în fondul forestier, cât şi la unităţile de debitare, prelucrare a materialului lemnos. De asemenea, poliţişti rutieri şi poliţişti de Ordine Publică se află şi pe principalele artere de circulaţie din judeţ pentru a-i identifica pe cei care transportă material lemnos cu încălcarea prevederilor legale.”
Alături de poliţiştii suceveni, la acţiune participă şi poliţişti din cadrul inspectoratelor judeţene din Bistriţa, Covasna, Mureş, Vrancea, Maramureş şi Neamţ.
Ministrul mediului Costel Alexe a declarat că pentru a limita exploatarea ilegală a pădurilor a fost modificat Codul silvic, în sensul înăspririi pedepselor.
El a amintit vineri, la „Apelul matinal” de la Radio România Actualităţi că este în dezbatere publică şi proiectul privind sistemul de urmărire a materialului lemnos, prin care guvernul speră să oprească tăierile abuzive.
Costel Alexe: Dacă astăzi în Codul silvic scrie că sub 5 m cubi furaţi e contravenţie, am modificat articolul, l-am depus la parlament şi vrem ca toţi cei care indiferent cât fură să fie infracţiune. Trebuie să plătească. Pe mine mă interesează ca toţi cei care fac parte din grupuri organizate, care conduc astfel de operaţiuni să facă puşcărie. Iertaţi-mă, cu amenzile am ajuns în situaţia în care dacă le plătesc sau nu, să avem probleme cu tăierile. De asemenea, vreau să vă spun că am dat un ordin de ministru prin care toţi cei care transportă ilegal material lemnos, să li se ridice atestatul de funcţionare. Vom operaţionaliza la finalul acestei luni sistemul de urmărire a materialului lemnos. Proiectul de hotărâre de guvern este pe site în consultare publică şi în această lună el va trebui aprobat în şedinţă de guvern şi, evident, operaţionalizat şi sper ca împreună cu cetăţenii României să limităm şi să scăpăm de tăierile ilegale.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)