Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: Activitatea medicală la SJU Focşani trebuie să se reia
Publicat de gabrielarotaru, 19 iunie 2020, 17:18
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri, la Focşani, că activitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) ‘Sf. Pantelimon’ din Focşani ‘trebuie să se reia, chiar dacă suntem într-un context COVID’.
‘Activitatea SJU Focşani decurge normal în acest moment, eu sper să decurgă şi în continuare. De altfel, am şi atras atenţia astăzi că spitalul este o unitate medicală în slujba pacientului. Nu vreau să văd cozi pe la poartă, pe la uşă, activitatea medicală trebuie să se reia chiar dacă suntem într-un context COVID. Trebuie să avem grijă de patologia non-COVID’, a afirmat Nelu Tătaru.
Referitor la numărul mare de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele zile la nivelul judeţului, ministrul Sănătăţii a afirmat că Vrancea ‘are creşteri la fel ca în celelalte judeţe’.
‘Judeţul Vrancea are creşteri la fel ca în celelalte judeţe. Suntem totuşi la aproape 900 de cazuri, într-un context în care astăzi suntem în a patra zi în care avem peste 300 de cazuri noi la nivel naţional şi peste 184 de cazuri în Terapie Intensivă. Am evaluat secţia de Boli Infecţioase. Există în judeţul Vrancea şi un focar la Dumbrăveni… Rămâne să gestionăm tot ce înseamnă Focşani, Dumbrăveni şi Adjud ca şi spital, cu ajutorul deocamdată şi al spitalelor din jur, cum este spitalul Bârlad sau (spitalul n.red.) Tecuci, pentru a putea gestiona cazurile COVID-19’, a spus Tătaru.
Acesta a indicat un set de recomandări pentru autorităţile medicale şi judeţene, printre care anchete de reevaluare a cazurilor confirmate şi o mai bună gestionare a locurilor din secţiile de Boli Infecţioase şi Terapie Intensivă. El nu a exclus şi posibilitatea carantinării anumitor zone unde există focare.
‘Am recomandat reevaluarea la DSP a tot ce înseamnă caz confirmat, anchetă epidemiologică, izolarea unor focare acolo unde există, gestionarea locurilor din secţia de Boli Infecţioase, precum şi paturile de Terapie Intensivă. În acest moment, avem posibilitate de ventilare mecanică, nu sunt paturi ocupate, consider că o gestionare corectă a tot ce înseamnă patologie gravă, severă şi critică poate da şi răspunsul la evoluţia ulterioară. Dacă există un focar, există o locaţie, se poate ajunge şi la acest lucru (carantinare – n.red.), dar gestionăm fiecare caz, fiecare focar, fiecare localitate, iar decizia se ia în funcţie de evoluţia şi transmiterea locală în acea comunitate’, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Nelu Tătaru şi-a exprimat convingerea că respectarea în continuare a precauţiilor de către populaţie poate duce la o viaţă ‘cvasi-normală’ după 15 iulie.
‘Sperăm ca această creştere să fie progresivă şi sporadică, nu o creştere exponenţială, încât să ne putem gândi ca la 1 iulie să avem o altă măsură de relaxare, iar după 15 iulie să ne gândim la o viaţă cvasi-normală. Aici nu trebuie să acţioneze doar autorităţile, aici trebuie să acţioneze şi populaţia civilă. Sunt nişte norme, sunt încă nişte precauţii care trebuie respectate. Am recurs la al treilea val de măsuri de relaxare mizând şi pe un spirit civic şi respectarea anumitor condiţii’, a mai spus ministrul Tătaru.
Ministrul Sănătăţii s-a aflat vineri, în Vrancea, unde a vizitat Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Secţia de Boli Infecţioase a SJU Focşani şi a avut discuţii cu conducerile Spitalului Judeţean şi DSP Vrancea, precum şi cu prefectul Gheorghiţă Berbece privind gestionarea cazurilor de COVID-19 de la nivelul judeţului. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)