Botoșani: Vârful de viitură a atins nivelul maxim la Rădăuți Prut
Publicat de gabrielarotaru, 26 iunie 2020, 12:56
UPDATE0, 12:56 – Vârful viiturii venite din Ucraina a fost atins, la Rădăuţi Prut, în judeţul Botoşani, la ora 11:00 nivelul râului Prut a scăzut cu un centimetru faţă de ora anterioară, la staţia hidrometrică din zonă.
Au fost inundate doar câteva curţi şi grădini. Unda de viitură urmează să fie preluată de acumularea de la Stânca Costeşti, barajul fiind pe jumătate golit în urmă deversărilor controlate.
În judeţul Hunedoara, unde la această oră expiră codul roşu de inundaţii, 75 de pompieri militari cu 20 de mijloace tehnice intervin pentru evacuarea celor aflaţi în pericol şi pentru limitarea pagubelor produse de revărsarea apelor râului Jiul de Vest. (Rador)
UPDATE, ora 9:28 – Circulaţia pe două tronsoane de drumuri naţionale din judeţul Botoşani a fost întreruptă, vineri dimineaţă, ca urmare a ieşirii din matcă a râului Prut, au anunţat, pe pagina de Facebook, reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi.
Potrivit acestora, nu se poate circula pe drumurile naţionale DN 24 C, Rădăuţi-Miorcani, şi DN 29 A, Rădăuţi Prut-Rediu.
‘La acest moment, circulaţia este închisă temporar pe sectorul cuprins între DN 24C, Rădăuţi Prut, şi DN 29A, Rădăuţi Prut-Rediu, judeţul Botoşani, din cauza revărsării apelor râului Prut. Traficul este deviat pe drumurile săteşti din proximitate. Echipele DRDP Iaşi sunt pregătite să intervină pentru asigurarea circulaţiei, după retragerea apelor’, precizează DRDP.
Râul Prut a depăşit, vineri dimineaţă, cu 266 de centimetri cota de pericol, însă nu au fost inundate case, doar mai multe grădini din satele Rediu şi Rădăuţi Prut, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, Dorina Lupu.
https://www.facebook.com/DRDPIS/posts/1138094059905815?__xts__[0]=68.ARAxafHAMzqezvhqycYfvAr3fdRWU2TLvB-_EdXltlZEmvLdRubRMStTWEPOF7qNXy-3aF8mWDr8WGKk-zt8BsKE2yqDPMvo5-DqBlXeO4NBzY5E2mSSOD50VH1UwQhHI5RaYkesR4800SAvKtG0K45An5H2QRRNbhyKlQDBEuitlzDoXjoc18InFMXcXXqZHKstrK3cUIti9Cr7w1w6WzgoB-fclRRnWKWv6S_MU_nnsz-o97P8Q4Yvf5Pzj-FxHklcGw-tKTNmlzCnjszeFDRJ9EviKXnddCY2ZFSOZovpEBqAHoCns7Wr27CPhGUJ-htwmFyJPPdjGyMLOov4eEAiIg&__tn__=-R
(Agerpres/FOTO DRDP Iași)
UPDATE, ora 07:29 – Râul Prut a depăşit, vineri dimineaţă, la ora 6,00, cu 266 de centimetri cota de pericol în zona Rădăuţi Prut, însă nu au fost inundate case, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, Dorina Lupu.
Potrivit acesteia, Prutul a inundat mai multe grădini din satele Rediu şi Rădăuţi Prut, dar şi platforma drumului naţional DN 24 C, care face legătura între Rădăuţi Prut şi Miorcani.
‘La aceasta oră, DN 24 C între Rădăuţi Prut şi Miorcani este inundat în zona podului de pe raza localităţii Rădăuţi Prut, în proximitatea bisericii. Echipajele ISU Botoşani au patrulat toată noaptea şi au monitorizat situaţia, fiind pregătite să intervină în orice moment’, a precizat Dorina Lupu.
De asemenea, pe timpul nopţii, pompierii, împreună cu lucrători ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoşani, ai Primăriei Rădăuţi Prut şi ai Administraţiei Bazinale de Apă Prut – Bârlad, au construit un dig de apărare artificial pe DN 29A, între Rădăuţi Prut şi Rediu. (Agerpres)
UPDATE, 26 iunie – Este alertă maximă de inundaţii în judeţul Botoşani. Râul Prut este sub cod roşu până la miezul nopţii. Vârful viiturii care vine din Ucraina este în continuare aşteptat, iar autorităţile au mobilizat echipe de intervenţie şi au evacuat aproximativ 80 de oameni din zona de pericol.
Prutul a crescut noaptea trecută cu 66 cm şi a ajuns deja în câteva grădini. Pompierii care sunt acolo de trei zile au evacuat ieri locuitorii din satele Rădăuţi Prut şi Rediu şi au protejat uşile caselor cu saci de nisip. Oamenii au înnoptat la rude.(…)
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a amenajat la Rădăuţi Prut şi o tabără pentru sinistraţi, pentru cazarea persoanelor care nu au aparţinători. Aici a fost cazată deja o familie cu trei persoane.
Lt. col. Dan Bulat: În total, 32 de locuinţe în satul Rădăuţi Prut cu aproximativ 53 de persoane, iar în satul Rediu este vorba de opt gospodării, cu un total de 26 de persoane. În tabăra de sinistraţi, din primele estimări, ar fi vorba de cinci persoane cu vârste de peste 75 de ani care au zic că nu au aparţinători, nu au persoane care să le primească. În funcţie de necesităţi sau dacă apar şi alte persoane, noi mai avem la dispoziţie încă cinci porturi pentru a fi montate în tabăra de sinistraţi.
Prutul continuă să crească, însă vârful viiturii încă nu a ajuns la Rădăuţi Prut. La această oră, DN 24 C, între Rădăuţi şi Rădăuţi Prut şi Miercani este inundat din cauza podului, în zona podului de pe raza localităţii Rădăuţi Prut, în proximitatea bisericii.
Autorităţile au ridicat un dig de apărare artificial şi pe DN 29 A pentru protejarea satelor Rădăuţi Prut şi Rediu.
Specialiştii spun că acum acumularea Stânca Costeşti poate prelua unda de viitură fără probleme.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)
UPDATE – Zeci de familii din localităţile Rediu şi Rădăuţi Prut au fost evacuate, joi după-amiază, pe fondul codului roşu de inundaţii pe râul Prut valabil până vineri, la ora 24,00.
Autorităţile judeţene estimează că unda de viitură va ajunge, începând cu ora 20,00, în dreptul comunei Rădăuţi Prut, existând riscul de a inunda cele două sate, Rediu şi Rădăuţi Prut.
‘S-au luat în calcul acele locuinţe care au fost inundate în 2008 şi, respectiv, în 2010. Prima măsură este clară, evacuarea cetăţenilor, după care, în funcţie de solicitările dumnealor, vom amplasa saci cu nisip în dreptul uşilor de acces în locuinţe şi unde mai ştiu dumnealor că se poate infiltra apa’, a declarat ofiţerul Dan Bulat de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care coordonează operaţiunea de evacuare a populaţiei.
Potrivit acestuia, la Rădăuţi Prut, sunt 32 de gospodarii în zona inundabilă, iar la Rediu sunt în pericol de inundare opt locuinţe. În cele 40 de gospodării locuiesc 79 de persoane, dintre care opt copii.
Tot la Rădăuţi Prut a fost amenajată o tabără de sinistraţi care ar putea adăposti persoanele afectate de inundaţii şi care nu se pot refugia la rude.
Echipe de voluntari din comună au umplut cu nisip aproximativ 10.000 de saci, care sunt folosiţi pentru îndiguiri. (Agerpres)
Mai multe coduri roşii, portocalii şi galbene de inundaţii sunt în vigoare pe râurile din ţară, iar echipe ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă sunt pregătite să intervină dacă acestea vor ieşi din matcă.
În nordul ţării a ajuns viitura de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainean.
Pompieri şi voluntari pun saci cu nisip în preajma zonelor aflate în pericol, iar în lunca inundabilă a Prutului va fi ridicată o tabără pentru sinistraţi.
Gina Poenaru: Viitura a ajuns la Oroftiana si tranziteaza teritoriul României, spre Radauti-Prut, acolo unde autoritatile sunt pregatite pentru a face fata în eventualitatea unor inundatii. Populatia a fost avertizata si evacuata înca de ieri. Peste 150 de persoane din Baranca si Radauti-Prut au parasit locuintele din zonele inundabile si au înnoptat la rude. La Radauti-Prut, astazi, se va amenaja si o tabara pentru sinistrati.
Cristian Amarandei, colonel-comandant al ISU Botosani: Mai multe forte sunt concentrate pe zona Radauti-Prut, unde astazi desfasuram activitatile de protectie a locuintelor, de asemenea sunt pregatite utilaje, buldoexcavatoare, autocamioane, echipele de interventie de la ISU cu mijloace specifice, motopompe, barci de salvare, autocamioane, iar pentru populatia care nu are apartinatori în zona, vom monta câteva corturi în localitatea Radauti-Prut.
Gina Poenaru: Oamenii îsi fac diguri de protectie din cei 24.000 de saci cu nisip trimisi de Apele Române . Deocamdata, Prutul a inundat terenuri agricole si câteva curti din satul Baranca. Specialistii dau asigurari ca nu se va atinge Mmaximul istoric din 2008 si ca barajul de la Stânca Costesti va prelua apa fara probleme.
Cristian Amarandei: Viitura care se va propaga si va ajunge si la Radauti-Prut nu ar trebui sa creeze probleme deosebite. Colegii de la Apele Române, care gestioneaza si situatia de la acumularea Stânca Costesti, de asemenea sunt pregatiti sa preia unda de viitura în acumulare.
Gina Poenaru: Cotele de pericol sunt în scadere la Oroftiana si în crestere la statia hidrometrica Radauti-Prut si Stânca Costesti.
Amintim că până mâine, la miezul nopţii, este cod roşu de inundaţii pentru râurile din bazinul hidrografic al Prutului. În condiţiile în care ploile vor continua şi în orele următoare, şi celelalte râuri din ţară sunt vizate de avertizări hidrologice. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)