Ministrul Sănătăţii, despre posibilitatea reinstituirii stării de urgenţă
Publicat de , 4 iulie 2020, 06:31
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a apreciat, ieri, că, în prezent, nu există pericolul reinstituirii stării de urgenţă. El a subliniat însă că, dacă se va impune, va fi prelungită actuala stare de alertă.
Potrivit ministrului Sănătăţii, va continua ridicare restricţiilor, inclusiv în contextul discutării cu reprezentanţii HoReCa, şi s-a creat un grup de lucru, care analizează redeschiderea restaurantelor.
Declaraţiile au fost făcute după o întâlnire de lucru a premierului Ludovic Orban cu miniştri şi şefi de instituţii cu atribuţii de control în contextul crizei COVID-19.
Amânarea măsurilor de relaxare, care urmau să se aplice de la 1 iulie, a fost determinată de numărul de îmbolnăviri cu COVID-19, din ultimele trei săptămâni, spune ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. El preciza că, deşi numărul transferurilor de pacienţi către terapie intensivă este mai mare, corpul medical este capabil să gestioneze situaţia, însăşi populaţia trebuie să respecte regulile de protecţie sanitară şi de distanţare fizică:
Nelu Tătaru: Evaluăm fiecare creştere a fiecărei zile, evaluăm fiecare săptămână, evaluăm acea perioadă tip incubaţie de 14 zile, în măsura în care aceasta evoluţie ne va permite vom merge cu relaxări inclusiv acele restaurante, am avut discuţii, ieri, împreună cu domnul prim-ministru, cu cei din HoReCa. Asta s-a constituit grup de lucru, tocmai pentru acele măsuri şi norme de aplicare în vederea redeschiderii restaurantelor, vor continua acestea şi la sfârşitul acestei săptămâni şi poate şi săptămâna viitoare, în condiţiile în care evoluţia o va permite vom mai avea aceste relaxări, în condiţiile în care evoluţia nu o va permite nu vom avea aceste relaxări. Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de tot ce înseamnă explicaţie vizavi de carantină, boală transmisibilă, vizavi de izolare la domiciliu. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toţi pacienţii asimptomatici sau cu simptome uşoare, deveniţi asimptomatici, care se externează, să rămână de bază.
Ministrul a mai spus că, după apariţia motivării CCR, vor fi aduse şi clarificările necesare privind o serie de termeni, cum ar fi izolarea, carantina, tratamentul, boală transmisibilă, într-un proiect de lege care ar urma să fie discutat săptămâna viitoare în şedinţa de guvern.
Nelu Tătaru: Recomandările şi eu ştiu articolele care nu sunt conforme, nu sunt constituţionale din Legea 95 sau din Legea 50 sau din Ordonanţa de Ugenţă din 99, suntem în măsură să le putem reaşeza legislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavoastră, avem nevoie de colaborarea corpului medical, tocmai pentru a gestiona acest moment oarecum de incertitudine, atât la nivel legislativ, dar şi la nivel medical.
Zonele urbane şi rurale cele mai aglomerate vor fi supuse, în perioada următoare, unui control mult mai riguros, a dat asigurări, la rândul său, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu:
Bogdan Despescu: Acţionăm cu prioritate pe litoralul Mării Negre, în zonele turistice, în zonele de munte şi vom aloca suficiente resurse astfel încât să acoperim cea mai importantă perioadă din această lună, respectiv zona sfârşitului de săptămână unde foarte mulţi cetăţeni sunt prezenţi în spaţiile publice.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)