Iași: Tot mai mulţi oameni se prezintă la Cabinetele de Psihiatrie, suferind de atacuri de panică
Publicat de , 7 iulie 2020, 18:15
La Iaşi, tot mai mulţi oameni se prezintă la Cabinetele de Psihiatrie suferind de atacuri de panică. În astfel de cazuri, frica devine un sentiment copleşitor, iar specialiştii spun că este nevoie de terapie pentru ca situaţia să fie ţinută sub control.
Psihitarii ieşeni spun că de la un pacient pe săptămână au ajuns să aibă acum în fiecare zi câte un pacient care prezintă atacuri de panică. Toţi descriu aceleaşi simptome când vin să ceară ajutor.
-: A debutat spontan, fără niciun motiv anume. O stare de frică, de agitaţie, un puls mărit, mi se usca gura, o transpiraţie rece.
Psihiatrul Petronela Nechita, de la Institutul de Psihiatrie Socola, spune că tulburările de panică pot fi confundate cu alte afecţiuni şi tocmai de aceea automedicaţia nu este o soluţie.
Petronela Nechita: Într-un moment de debut al unui atac de panică ajunge să sune la un 112 şi să solicite ajutor, pentru că senzaţia este că face un atac de cord. Senzaţie este de moarte iminentă. Psihiatru ar trebui să iniţieze tratamentul, să urmărească pacientul şi, în acelaşi timp, să reducă dozele şi să le suspende. Sunt anumite medicamente care ţin de psihiatrie şi care creează dependenţă. Cred că, în această perioadă, a pandemiei, omul a început să conştientizeze nevoia de a fi sprijinit de un psihiatru, psiholog sau terapeut. În ambulatoriul meu de specialitate, am din ce mai multe cazuri de pacienţi care vin strict pentru tratarea atacului de panică.
Specialiştii mai atrag atenţia că, fără un tratament adecvat, atacurile de panică le pot afecta pacienţilor atât viaţa personală, cât şi pe cea profesională.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)