(AUDIO/FOTO) Ministrul Sănătății: Vom trece la planul ROŞU când vom avea 2.000 de infectaţi la ATI
Publicat de , 24 iulie 2020, 17:59
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, astăzi, în cazul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că România a avut până acum 640 de flacoane din medicamentul Remdesivir, primite în cadrul unui studiu clinic, urmând ca în perioada următoare să mai primească o cantitate de 600 de flacoane:
Nelu Tătaru: Urmează să mai primim o cantitate de 600 de flacoane, dar ţine foarte mult, după cum ştiţi şi dumneavoastră, la nivelul Statelor Unite, preşedintele Trump a impus oarecum ca toată producţia să rămână în SUA. Noi avem această solicitare şi avem şi un aviz că ne va veni. Aşteptăm să vină.
Acesta a adăugat că pentru infecţia cu Covid-19 nu există un tratament specific.
Nelu Tătaru: Pentru infecţia cu covid avem un tratament off label. Nu avem un tratament specific. Avem tratamente antivirale, antiinflamatorii, tratamente imunomodelatoare, anticoagulante, avem şi circulaţie extracorporală, suport modelator, Dextometazona, dar nu este un tratament specific împotriva COVID-19. Se încearcă terapii off label în fiecare ţară.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că România se află pe lista UE a ţărilor care au solicitat un viitor vaccin împotriva SARS-CoV-2.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a amintit astăzi la Iaşi că pragul roşu va fi atins la terapie intensivă când se va ajunge la 2.000 de pacienţi. Numărul internărilor a crescut foarte mult în ultima perioadă, iar în ultimele două săptămâni se vor vedea şi efectele vidului legislativ care a permis pacienţilor infectaţi să plece din spitale.
Nelu Tătaru: Eu totuşi sper că nu trebuie să ne transformăm într-un stat poliţienesc, dar populaţia ar trebui să înţeleagă că trecem printr-un moment dificil. Cel puţin în următoarele două săptămâni cam aşa va fi. Până în momentul în care cei care în acest moment, fiind pozitivi, nu îşi consumă boala şi o vor transmite în continuare, atunci vom avea o creştere, Dacă noi am reuşit să impunem, conform legii, internare, izolare, tratarea celor existenţi în spitale, atunci putem limita această transmitere, în condiţiile în care vom respecta regulile. Altfel, aceste două săptămâni se pot prelungi.
În ceea ce priveşte capacitatea de testare, ministrul Sănătăţii a răspuns că în prezent în ţară sunt 133 de puncte de prelucrare a probelor, unde se lucrează în trei schimburi, şi s-ar putea face 27-28 de mii de teste pe zi.
Nelu Tătaru a mai anunţat că, în perioada următoare, vor avea loc detaşări de personal medical, la specializările Infecţioase şi ATI, pentru a ajuta spitalele care nu au suficiente resurse.
Nelu Tătaru: Vor fi detașări de personal pe specialităţile Boli infecţioase şi Terapie intensivă. Avem în desfășurare un corp de voluntari. Potrivit legii, detaşarea se poate face şi ‘involuntar’ dacă nu vor exista doritori.
În aceeaşi conferinţă de presă, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Dorobăţ, a spus că în momentul de faţă, sunt zece locuri libere la persoanele confirmate cu noul coronavirus, două la Terapie Intensivă și niciunul la zona de suspecți. Carmen Dorobăț a adăugat că urmează o perioadă dificilă deoarece sunt județe unde creșterile zilnice ale numărului de cazuri depășesc 40 de pacienți.
Carmen Dorobăț: Avem 10 locuri la confirmați, două la ATI și niciun loc în zona de suspecți. Avem sprijinul spitalelor suport (CFR și Pneumologie). Așadar, sperăm să trecem cu bine perioada care urmează.
(Constantin Mihai, Radio Iași/FOTO Constantin Mihai)