Iaşi: Operaţiunea vamală a containerelor care formează spitalul mobil de la Leţcani a fost finalizată
Publicat de gabrielarotaru, 28 iulie 2020, 18:26
Prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, a anunţat, marţi, că a fost finalizată operaţiunea vamală a containerelor care formează spitalul mobil ce va funcţiona ca secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase, unitate medicală zonală pentru Covid-19.
‘Urmare a cererii ADI Euronest din data de 24 iulie, prin care se solicita prezenţa unui lucrător vamal în data de 27 iulie în localitatea Leţcani, la centrul TransAgropolis, conducerea Direcţiei Regionale Vamale Iaşi a aprobat această solicitare, astfel încât la data menţionată a fost realizată identificarea felului şi calităţii bunurilor sosite din Turcia. În vederea derulării operaţiunilor vamale, pe 27 iulie ADI Euronest a depus la Direcţia Regională Vamală, prin comisionarul său vamal, patru declaraţii vamale de import pentru 29 de auto încărcate cu mărfuri destinate spitalului mobil de la Leţcani’, precizează Marian Grigoraş.
Spitalul mobil va fi construit în apropiere de Iaşi, pe DE 585, unde este Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani, pentru a facilita accesul transportului medical din celelalte judeţe ale Moldovei. Unitatea medicală va fi construită din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni, care însumează aproximativ 4 kilometri, va avea triaj, Unitate de Primire a Urgenţelor şi terapie intensivă, policlinică şi zonă administrativă, depozit şi zonă de suport tehnic, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale şi bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienţii cu forme uşoare sau medii, saloane pentru terapie intensivă, sală de operaţie, zonă postoperatorie, spaţii pentru personalul medical, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, rezervor de apă, generator de curent, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, staţie pentru oxigen, zonă de cazare cu 16 paturi pentru personalul medical. În total vor fi 250 de paturi, din care 100 la terapie intensivă.
Achiziţia a fost făcută prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, banii fiind alocaţi de judeţele Iaşi şi Neamţ.
Spitalul mobil va funcţiona pe timpul pandemiei de Covid-19 ca unitate exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase ‘Sf. Parascheva’. Aici sunt aduse spre investigarea de laborator probe prelevate de la persoane din toată zona Moldovei, pentru a se afla dacă sunt infectate cu Covid-19. Tot aici sunt internate persoanele suspectate că au noul coronavirus şi cei confirmaţi ca fiind infectaţi. Spitalul de Boli Infecţioase, care este unitate medicală pavilionară, dispune de o capacitate de 210 paturi, unele dintre acestea fiind destinate bolnavilor de alte afecţiuni de natură infecţioasă.
În total, atât la Spitalul de Boli Infecţioase, cât şi la Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Neurochirurgie şi Spitalul CFR sunt alocate 310 paturi pentru persoanele infectate cu Covid-19 din Iaşi şi zona Moldovei. Din cauza numărului mare de infectări înregistrate în ultima perioadă, autorităţile sanitare şi locale au început discuţiile şi cu reprezentanţii Spitalului de Recuperare pentru ca această unitate să fie spital suport care să-i cazeze pe pacienţii pozitivi la Covid-19. Discuţii similare se poartă şi cu reprezentanţii MApN pentru Spitalul Militar din Iaşi. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)