Botoșani: De 30 de ani, sute de familii din oraşul Flămânzi primesc apă cu porţia
Publicat de , 6 august 2020, 14:43
Sute de familii din oraşul Flămânzi, judeţul Botoşani, primesc apă cu porţia şi asta nu doar acum, în perioada pandemiei, ci de câţiva ani buni.
Sunt situaţii în care oamenii din zonă nu au apă câte două săptămâni. Apa este livrată de la o distanţă de peste 40 de km printr-o conductă construită în anii ’70, veche şi subdimensionată.
Alte patru localităţi au fost racordate în timp la această conductă, iar la lipsa apei din Flămânzi contribuie şi pierderile de pe reţea şi consumul fraudulos.
Chiar dacă este marcată de pandemie şi impune reguli stricte de igienă, pentru locuitorii oraşului Flămânzi această vară este la fel ca şi cele din ultimii 30 de ani.
Apa, atât de necesară unui trai decent, ajunge la ei cu porţia sau deloc săptămâni întregi.
Pentru a-şi menţine igiena, oamenii şi agenţii economici cară apa de la fântâni cu bidoane şi găleţi.
Reporter: Unde mergeţi?
-: Mă duc după apă.
Reporter: De ce?
-: Nu avem apă în localitate.
-: De alaltăieri, n-a fost apă deloc.
-: Nu ştiu. Am înţeles că nu este apă în bazin.
Reporter: Câte ore pe zi aveţi apă?
-: Câte două ore dimineaţa, două ore seara.
-: Nu se respectă programul. Folosim menajer. Mai ales acum, în perioada asta când ne-o opreşte mereu, nu avem încredere că ar fi potabilă.
Peste 500 de locuinţe, individuale sau de la bloc, sunt private de această utilitate, pentru că la conducta construită în anii ’70 doar pentru a alimenta această localitate s-au mai branşat între timp alte patru comune cu mii de consumatori.
Dan Oloieru, primarul oraşului Flămânzi: Ar fi trebuit, din momentul respectiv, ca operatorul să se gândească deja la o altă investiţie, adică cu o dimensiune mult mai mare.
Pe traseul de 40 de km se înregistrează consum ridicat pe timp de caniculă sau secetă, pierderi, dar şi furturi de apă. Aşa că, la Flămânzi, ajunge doar 20% din apa furnizată.
În urmă cu trei ani, autorităţile au investit 15 milioane de euro într-o staţie de epurare şi reţeaua de distribuţie, însă conducta principală a fost înlocuită abia în acest an.
Teoretic, din această lună, apa ar trebui livrată pe noua conductă.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)