Suceava este în scenariul verde; va fi obligatoriu învăţământul în schimburi la toate şcolile
Publicat de , 19 august 2020, 13:24
Elevii claselor 0-IV şi a VIII-a vor veni fizic la şcoală, cei din clasele V-VII vor veni prin rotaţie, iar la unele grădiniţe s-ar putea monta şi săli de tip container pentru suplimentarea spaţiilor, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
El a spus că a vizitat mai mult de jumătate dintre unităţile şcolare din municipiu pentru a discuta cu conducerea fiecăreia, iar până la sfârşitul săptămânii va merge la toate, pentru a pregăti deschiderea anului şcolar.
Potrivit lui Lungu, a discutat cu reprezentanţii celor mai mari unităţi şcolare din municipiu, respectiv Şcoala Gimnazială nr. 9, cu un efectiv de 1.419 elevi şi Şcoala nr. 11 ‘Miron Costin’ cu 1.400 de elevi, dar şi cu cei al altor şcoli gimnaziale.
Lungu a precizat că o singură şcoală nu are probleme, respectiv Şcoala nr. 6 din cartierul Burdujeni-sat, care are spaţii suficiente şi număr de copii nu foarte mare, iar varianta de a veni toţi copiii la şcoală poate fi îndeplinită fără niciun fel de problemă.
Pentru clasele V-VII, directorii de şcoli optează pentru învăţământ hibrid, cu prezenţa în clase a jumătate din efectiv, iar cealaltă jumătate online, cu rotire după o săptămână.
Primarul a spus că, potrivit normelor propuse, în cazul în care în localitatea respectivă numărul de infecţii cu noul coronavirus este mai mic de unu la mie, cum este şi cazul Sucevei, cu 0,4 la mie, se pune în aplicare scenariul verde cu toţi elevii la şcoală şi cu măsuri de protecţie, dar se poate aplica şi parţial scenariul al doilea, privind învăţământul hibrid.
Edilul a adăugat că şcolile ‘au sacrificat’ toate laboratoarele, toate sălile de consiliu, de întruniri, pentru şedinţe, dar, cu toate acestea, nu se va putea pune în aplicare varianta cu prezenţa fizică în clasă a tuturor elevilor, pentru că este necesar să existe o distanţă minimă de un metru între elevi sau să existe panouri din plexiglas, unde este cazul, şi că se va realiza scenariul hibrid pentru clasele V-VII.
Lungu a spus că şi la licee spaţiile sunt insuficiente, dar la cele care nu au învăţământ gimnazial situaţia este mai bună.
De asemenea, situaţia este delicată şi la grădiniţe, unde trebuie asigurat un spaţiu de un metru între copii, între paturi şi în zonele unde se serveşte masa, iar spaţiile sunt insuficiente, o soluţie fiind închirierea unor săli de clasă tip container, ce vor fi montate în curtea grădiniţei, acolo unde există astfel de spaţii.
Totodată, primarul a precizat că va fi obligatoriu învăţământul în schimburi la toate şcolile, iar unele clase vor fi împărţite în două, existând problema dublării normelor şi plata cadrelor didactice, ceea ce nu mai depinde de Primărie.
Potrivit primarului, doar elevii din învăţământul preşcolar nu vor purta măşti. (Agerpres/FOTO radioiasi.ro)