Coronavirus: Sisteme de recunoaştere facială şi rezervări la duş, modelul chinezesc de luptă cu coronavirusul în campusurile universitare
Publicat de Andreea Drilea, 31 august 2020, 13:58
Pe măsură ce numărul cazurilor de COVID-19 din China scade de la o zi la alta, cea mai mare populaţie de studenţi din lume se pregăteşte să reintre în campusuri, un proces marcat de măsuri stricte de izolare şi carantinare (lockdown), educaţie patriotică şi echipamente de supraveghere de ultimă generaţie, transmite luni Reuters.
Studenţii se pregătesc să reintre în amfiteatre, în timp ce universităţile din China recurg la instruirea personală a tinerilor pentru semestrul de toamnă, după luni de controale pandemice.
Unele universităţi au impus reguli stricte cu privire la modul în care studenţii vor lua masa, se vor spăla şi vor călători. Studenţi din Beijing, Nanjing şi Shanghai au declarat pentru Reuters că sunt obligaţi să completeze rapoarte detaliate cu privire la locurile pe care le frecventează zilnic şi că trebuie să rămână în campusuri.
‘Dar nu ne-au spus care este procesul specific de aplicare sau ce motive (de părăsire a campusului n.r.) vor fi considerate rezonabile’, a declarat un student de la Universitatea Renmin din Beijing.
Reprezentanţii Universităţii Renmin nu au răspuns solicitării Reuters de a comenta aceste măsuri. O postare pe contul de social media al universităţii confirmă însă faptul că studenţii trebuie să formuleze o cerere scrisă ce trebuie aprobată pentru a putea părăsi campusul.
În acelaşi timp, documentele de achiziţii guvernamentale arată că zeci de universităţi au cumpărat sisteme de supraveghere ‘pentru control epidemic’ bazate pe recunoaştere facială, urmărirea contacţilor şi scanarea temperaturii.
În China, sunt peste 20 de milioane de studenţi şi majoritatea trăiesc în campusuri, în camere împărţite cu alţi colegi, fapt care reprezintă o provocare pentru autorităţile sanitare.
În social media chineze, studenţii protestează împotriva acestor măsuri de control care oglindesc restricţiile impuse unor regiuni întregi din China în perioada de vârf epidemic din această ţară, în luna martie.
Răspunzând criticilor săptămâna trecută, cu ocazia unei conferinţe de presă, oficiali din cadrul Ministerului Educaţiei din China au precizat că aceste măsuri nu sunt obligatorii pentru universităţi, însă studenţii nu trebuie să plece din campusuri dacă nu este neapărat necesar.
Oficialii chinezi au mai susţinut că redeschiderea cu succes a universităţilor depinde de ‘campaniile patriotice pentru sănătate’, iar lecţiile despre ‘spiritul anti-epidemic’, inclusiv despre ‘faptele emoţionante’ ale lucrătorilor medicali, sunt obligatorii.
Documentele de achiziţii postate online în ultimele două luni de zeci de universităţi chineze oferă imaginea vieţii din campus în era COVID-19, detaliind sistemele tehnologice concepute pentru a stopa accesul celor din exterior şi de a colecta datele personale ale studenţilor.
Numeroase sisteme necesită instalarea a zeci de camere de supraveghere ce pot colecta inclusiv date de recunoaştere facială precum şi temperatura subiecţilor, dar şi sisteme de notificare care le solicită studenţilor să introducă anumite informaţii personale de mai multe ori pe zi.
‘Deodată au apărut zeci de camere de supraveghere în căminul nostru, câte şase pe fiecare etaj’, a declarat un student de la Universitatea Peking, care a dorit să rămână anonim.
‘Este ca şi când cineva îţi urmăreşte toate mişcările, de când te dai jos din pat şi până seara când te duci la culcare’, a susţinut un alt student de la aceeaşi universitate care s-a prezentat prin porecla Mei şi care a precizat că a găsit camere de supraveghere în cămin, când a revenit în campus,luna aceasta.
Reprezentanţii Universităţii din Beijing nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta aceste măsuri.
Un sistem de supraveghere instalat la Universitatea Ştiinţifică şi Tehnologică Liaoning a costat 429.000 de yuani (62.376 de dolari) şi foloseşte camere de recunoaştere facială şi scanare a temperaturii de ultimă generaţie, ce-i identifică pe studenţii care nu poartă mască, conform documentelor de achiziţii. Această platformă de supraveghere dispune de ‘un raport zilnic al temperaturii corporale’ şi păstrează timp de 30 de zile istoricul temperaturii fiecărui student.
Universitatea Nanchang din provincia Jiangxi a cheltuit 158.000 de yuani pe un sistem care monitorizează şi salvează informaţiile cu privire la mobilitatea studenţilor folosindu-se de datele din cărţile de identitate ale acestora şi de sisteme de recunoaştere facială.
Un sistem instalat la Universitatea Normală din Tianjin adună detalii cu privire la familiile studenţilor, adresele locurilor vizitate de aceştia când nu se află în campus şi rutele alese de aceştia pentru a merge la cursuri. Acest sistem le reaminteşte studenţilor şi profesorilor deopotrivă ce obligaţii trebuie să respecte, iar identitatea celor care nu răspund solicitărilor trimise prin sistem este trimisă personalului universităţii. Studenţii care au stat de vorbă cu reporterii Reuters au confirmat faptul că trebuie să răspundă zilnic unei varietăţi de solicitări din partea acestui sistem.
Noile reguli ridică şi o serie de provocări mai mundane pentru studenţii chinezi. Astfel, studenţii care revin la Universitatea din Nanjing se plâng că nu reuşesc să-şi rezerve timp pentru duşuri în cămine, între reprizele de dezinfectare a băilor.
‘Mulţi studenţi nu se pot spăla’, susţine un student de la Nanjing care nu şi-a declinat identitatea, adăugând că unii studenţi reuşesc să se strecoare la duşuri fără să-şi facă rezervare.
De asemenea, câţiva studenţi au atras atenţia că noile reguli pot fi fentate, că scanarea temperaturii la intrarea în campus nu se face respectând procedurile, paznicii folosind de la distanţă pistoalele-termometru.
Numeroşi studenţi şi-au exprimat teama că aceste măsuri de supraveghere stricte vor rămâne în vigoare şi după trecerea pandemiei. ‘Cred că există această îngrijorare în rândul studenţilor, dar nu avem ce face decât să acceptăm (noile măsuri n.r.)’, a conchis Mei, studentul de la Universitatea din Beijing.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)