Aparatul RT-PCR pus în funcţiune la SJU Focşani va efectua 20 de teste COVID-19 pe zi, trei zile pe săptămână
Publicat de , 11 septembrie 2020, 13:06
Aparatul de testare Real Time – PCR achiziţionat de Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) ‘Sfântul Pantelimon’ Focşani, în luna mai, cu fonduri de la Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea, a fost pus în funcţiune şi va efectua 20 de teste COVID-19 pe zi, trei zile pe săptămână, potrivit reprezentanţilor unităţii medicale.
‘Aparatul de testare Real – Time PCR a devenit funcţional de acum două zile. Aparatul RT-PCR a fost achiziţionat prin fonduri alocate de CJ Vrancea şi a costat circa 335.000 lei. Aceasta face parte din cadrul laboratorului BK, care are toate avizele şi autorizaţiile necesare pentru a putea lucra. Acest aparat poate lucra câte 10 teste la un interval de trei ore şi jumătate. În interiorul unui program normat de opt ore zilnic, acest aparat poate lucra 20 de probe. Mai mult decât atât, aparatul este deservit de acelaşi colectiv care lucrează şi în laboratorul BK, cu un volum propriu destul de consistent şi atunci, în această fază, pe PCR se va lucra trei zile din cele cinci lucrătoare. Vom analiza împreună cu personalul laboratorului o eventuală schimbare de program pentru perioada următoare‘, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, managerul SJU Focşani, Elena Codruţa Neagu.
Aparatul de testare va fi deservit de şapte cadre medicale, respectiv un medic, un biolog, patru asistenţi medicali şi un infirmier.
Potrivit managerului SJU Focşani, punerea în funcţiune cu întârziere a aparatului de testare a fost cauzată de ‘mai multe piedici’.
‘Aparatura a ajuns la SJU Focşani în luna mai. De atunci, am făcut numeroase eforturi de a monta acest aparat pentru a putea lucra teste pentru persoanele suspecte şi cele confirmate COVID-19. A fost un schimb de adrese cu mai multe instituţii, CJ Vrancea, DSP, Ministerul Sănătăţii şi altele, toate cu un singur scop, acela de a obţine cât mai repede avizele şi autorizaţiile necesare pentru punerea lui în funcţiune. După cum am mai declarat şi în trecut, am primit sprijin, dar am întâmpinat şi mai multe piedici, multe venind chiar din partea CJ Vrancea, instituţie care, prin adrese şi în discuţiile directe cu unii reprezentanţi, ne spunea că nu ne poate oferi ajutor, ba chiar ne-a somat să eliberăm mai repede spaţiul în care PCR-ul a fost instalat iniţial, iar prin comunicate şi declaraţii prilejuite probabil de apropierea campaniei electorale, ni se cereau explicaţii privind nefuncţionarea acestei aparaturi. O atitudine care, dincolo de ipocrizie, a dus la amânarea până la acest moment a momentului când PCR-ul să poată lucra efectiv‘, a precizat Elena Codruţa Neagu.
Având în vedere capacitatea scăzută de testare, prioritate va avea personalul medical al spitalului şi, de asemenea, vor fi testaţi pacienţii care nu pot beneficia de gratuitate în cadrul programului naţional.
În judeţul Vrancea, testarea pacienţilor de COVID-19 se efectuează, din luna aprilie, la Direcţia de Sănătate Publică, unde există un aparat de testare RT-PCR achiziţionat de Ministerul Sănătăţii. Aparatul are o capacitate zilnică de aproximativ 200 de teste şi lucrează şapte zile din şapte. (Agerpres/FOTO radioiasi.ro)