Culesul viilor – o sărbătoare la Cotnari. Constantin Deleanu la ”Bună dimineața” cu Mihai Florin Pohoață – 15.09.2020.
Publicat de mihaipohoata, 15 septembrie 2020, 07:40 / actualizat: 15 septembrie 2020, 9:28
Pentru români, culesul viei a fost, din vechi timpuri, prilej de a petrece şi de a da frâu unor obiceiuri.
Un obicei străvechi al viticultorilor este cel al zdrobitului boabelor de struguri cu picioarele, de către fecioare tinere şi frumoase.
Alţii, în prima zi a culesului, dau struguri de pomană pentru a avea rod bogat şi în anul următor.
Se ştie că toată luna septembrie, până la începutul lui octombrie, în anumite zone ale României gospodarii se dedică culesului viţei-de-vie dar şi obiceiurilor din jurul acestei ocupaţii.
Pentru viticultori, 14 septembrie, ziua Înălţării Sfintei Cruci, este o dată cu o semnificaţie aparte.
Acesta este momentul în care viticultorii dau startul sezonului de cules struguri.
Ziua Crucii marchează începutul sărbătorii cunoscute sub numele de Cârstovul sau Ostrovul viilor, Viniţel ori Viniceriu, prilej de bucurie pentru entru toată lumea de la sate.
În toate gospodăriile româneşti, luna septembrie este dedicată culesului viilor. De altfel, în mod popular, luna septembrie mai este numită La culesul vie, viniceriu sau viniţel.
Cum vinul este considerat un aliment sacru, folosit în biserică la cele mai importante momente din viaţa umană (botez, cununie, înmormântare, împărtăşanie), producerea lui respectă şi astăzi tradiţiile moştenite din străbuni.
În multe zone rurale ale ţării, podgorenii consideră că au dreptul să guste din rodul viilor abia după ce duc primii struguri la biserică.
De Ziua Crucii, ţăranii care ţin post obişnuiesc să mănânce sâmburi de nuci noi şi struguri şi, abia seara, după apusul soarelui, sau a doua zi, dau startul sărbătorilor.
Invitatul emisiunii este Constantin Deleanu, președintele Companiei Cotnari, astăzi, marți, 15 septembrie 2020, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – calea sigură pentru o trezire frumoasă, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Surse fotografii: zf.ro; stirideturnu.ro; ziarulunirea.ro