Gabriel Croitoru şi Vioara lui Enescu cântă în trei oraşe din Moldova în turneul aniversar Beethoven 250
Publicat de Andreea Drilea, 17 septembrie 2020, 10:32
În trei concerte consecutive programate la acest sfârşit de săptămână, violonistul Gabriel Croitoru alături de pianistul Horia Mihail și Vioara lui Enescu revin cu o avanpremieră a turneului național din această toamnă, joi, 17 septembrie la Focşani, Ateneul popular „Maior Ghe. Pastia”, vineri, 18 septembrie la Tecuci, Ateneu şi sâmbătă, 19 septembrie la Bârlad, Pavilionul “Marcel Guguianu”.
Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail vor cânta în întreaga ţară celebrele sonate pentru vioară şi pian de Ludwig van Beethoven, a căror integrală o vor finaliza în această toamnă la Sala Radio, sub semnul aniversării Beethoven 250. În cele trei concerte, vor putea fi ascultate live sonatele pentru vioară şi pian nr. 1 în Re major si nr. 5 în Fa major “Sonata primăverii” și cele două romanțe pentru vioară și pian.
Inclasificabil în interiorul propriei sale creaţii, Beethoven este în aceaşi situaţie dacă ne raportăm la categoriile istorice. Clasic sau romantic? Beethoven pare să depăşească fără greutate aceste alternative în care încercăm să-l închidem. La hotarele a două universuri spirituale, creaţia lui se sustrage, prin natura ei, istoriei: singulară, permanent aflată în prezent, această creaţie este modernă, defineşte, clarifică, concretizează noţiunea însăşi de modernitate – noţiune pe care, la rândul său, omul modern o explică, o recrează, o modelează în limbajul lui propriu. În dialogul pe care fiecare generaţie, fiecare individ îl are cu opera beethoveniană, aceasta se arată mai actuală şi mai inovatoare ca niciodată.
A trecut peste un secol de când George Enescu străbătea ţara în timpul Primului Război Mondial alături de vioara sa, pentru a-şi duce muzica către cei bolnavi, răniți în război, oameni aflați în necazuri și nevoi. Același instrument – grație altruismului lui Gabriel Croitoru, violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, cum este denumită celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu – participă la aceeași nobilă misiune: aceea de a duce muzica în întreaga țară, acolo unde este mai mare nevoie de ea.
Duminică, 6 septembrie – Piatra Neamţ, Curtea domnească
Joi, 17 septembrie – Focşani, Ateneul popular „Maior Ghe. Pastia”
Vineri, 18 septembrie – Tecuci, Ateneu
Sâmbătă, 19 septembrie – Bârlad, Pavilionul “Marcel Guguianu”