Premiile Academiei Oamenilor de Știință din România. Prof. univ. dr. Ion Solcanu la ”Bună dimineața” cu Mihai Florin Pohoață – 24.09.2020.
Publicat de mihaipohoata, 24 septembrie 2020, 08:23 / actualizat: 25 septembrie 2020, 6:59
Academia Oamenilor de Știință din România premiază on-line, joi, 24 septembrie 2020, unele dintre cele mai importante contribuții la progresul științei și al cunoașterii, prin ediţia 2020 a galei de tradiţie în spaţiul academic românesc.
După cum subliniază Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România, „premiile acordate sunt onorifice, fără a implica o componentă financiară, constituind recunoaşterea academică a meritelor şi valorii, un mod simbolic de consacrare a excelenţei”.
Gala premiilor reprezintă, în mod simbolic, corolarul activităţii instituţiei care, prin statut şi misiune, este dedicată ştiinţei şi creaţiei ştiinţifice.
Încă de la înfiinţare, în 1935, de către personalităţi academice strălucite, Academia de Ştiinţe din România, aşa cum s-a numit în prima perioadă a existenţei sale, a fost un for de consacrare ştiinţifică, un mediu al elitelor intelectuale, de prestigiu naţional şi internaţional, care şi-au adus o importantă contribuţie la dezvoltarea ştiinţei româneşti.
Prin premierea celor mai relevante rezultate ştiinţifice, cuprinse în lucrări de specialitate, sunt celebrate valoarea, creativitatea şi originalitatea, de asemenea fiind susţinute şi încurajate creaţia ştiinţifică prin manifestările sale superlative.
Lucrările premiate reprezintă contribuţii ştiinţifice la domeniile pe care le reprezintă şi sunt parte a procesului sinergic de evoluţie a ştiinţei şi cercetării în marea lor complexitate şi diversitate.
În viziunea Academiei Oamenilor de Știință din România, ştiinţa, cercetarea, educaţia sunt pilonii dezvoltării ţării în lumea de azi, care îşi concepe dezvoltarea pe cunoaştere.
Concepte precum societatea bazată pe cunoaştere, Europa inovaţiei şi multe altele exprimă bine această perspectivă.
România are un potenţial de inteligenţă şi creativitate excepţional, adevăr, de altfel, recunoscut la nivel internaţional.
Această reuniune extraordinară va fi urmată vineri, 25 septembrie 2020, la Izvorul Mureșului, de sesiunea ştiinţifică ”Subvenționarea școlilor românești din Șcheile Brașovului” – primele școli române sub oblăduirea domnilor Moldovei și a guvernelor Principatelor Române, o sesiune ştiinţifică la care va avea o comunicare şi prof. univ dr. Ion Solcanu, un eveniment care marchează cei 100 de ani de la recunoaşterea Marii Uniri, prin Tratatul de Trianon.
Detalii despre cele două evenimente avem din partea distinsului invitat al emisiunii – prof. univ. dr. Ion Solcanu, astăzi, joi, 24 septembrie 2020, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – calea sigură pentru o trezire frumoasă, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Surse fotografii: rfi.ro; cdep.ro