Teodor Corban, actorul principal din ‘Aferim!’, a intrat în cursa pentru Ursul de Argint
Publicat de , 4 februarie 2015, 11:10
UPDATE 10:45 – Teodor Corban, actorul principal din ‘Aferim!’ în regia lui Radu Jude, intră în cursa pentru Ursul de Argint – premiul de interpretare masculină – al Festivalului Internaţional de la Berlin, alături de Christian Bale, James Franco sau Wen Jiang, informează un comunicat HiFilm remis miercuri AGERPRES.
Actorul, care a primit vestea nominalizării pentru Ursul de Argint de la AGERPRES, a afirmat că nu se aştepta şi că este emoţionat.
‘Este prima dată când când am fost nominalizat la un premiu atât de important’, a declarat Teodor Corban pentru AGERPRES.
El a spus că vestea l-a surprins.
‘De obicei îţi revii după un timp. Este ca după o bătaie bună. Îţi revii după câteva ore sau după câteva zile. E o încununare a unei munci de ani de zile. Mă bucur, dar asta nu înseamnă că mă cantonez în asta, fiindcă îmi doresc şi mai mult’, a mai spus Teodor Corban.
Pentru trofeul acordat celui mai bun actor vor concura, printre alţii, Christian Bale în filmul ‘Knights of Cups’ semnat de Terrence Malick, James Franco în ‘Queen of the Desert’ al lui Werner Herzog, polonezul Janusz Gajos (cunoscut publicului cinefil pentru rolul său din ‘Trei Culori: Alb’ în regia lui lui Krzysztof Kieslowski) în ‘Body’ regizat de Malgorzata Szumowska sau actorul şi regizorul chinez Wen Jiang (nominalizat pentru Palme d’Or în 2000, precum şi pentru Leul de Aur în 1994 şi 2007) în filmul ‘Gone with the Bullets’.
În ‘Aferim!’, Teodor Corban interpretează rolul zapciului Costandin pornit în căutarea unui rob fugar în Ţara Românească a începutului de secol XIX.
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=mmTYOY_jQWc[/youtube]
‘Aferim!’ în regia lui Radu Jude, este singurul lungmetraj românesc inclus în competiţia oficială a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului Internaţional de la Berlin (5-15 februarie 2015).
Lungmetrajul ‘Aferim!’ în regia lui Radu Jude va avea premiera mondială pe 11 februarie, ora locală 16,00, la Berlinale Palast, în prezenţa actorilor şi a echipei de producţie.
Ultima prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani atunci când pelicula ‘Poziţia Copilului’ produsă de Ada Solomon a câştigat Trofeul Ursul de Aur.
Teodor Corban a colaborat cu regizori celebri de-a lungul celor 25 de ani de experienţă pe scena teatrului românesc. Primul regizor de film care l-a descoperit şi l-a distribuit într-un rol secundar a fost Corneliu Porumboiu în scurtmetrajul studenţesc ‘Călătorie la oraş’ (2003), premiat în cadrul secţiunii Cinefondation de la Cannes.
Rolul principal din ‘A fost sau n-a fost?’ (2006) i-a adus lui Corban primul său premiu din cariera de film – Premiul Special la Festivalul de la Cottbus. Au urmat o serie de roluri secundare în filme de referinţă precum: ‘California Dreamin’ (nesfârşit)’ (regia Cristian Nemescu, 2007), câştigătorul Palme d’Or al lui ‘4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile’ (2007) şi ‘După dealuri’ (2012) regizate de Cristian Mungiu, precum şi câştigătorul Ursului de Aur – ‘Poziţia copilului’ (regia Călin Peter Netzer, 2013).
Mîine, îşi deschide porţile unul dintre cele mai importante festivaluri internaţionale de film care, alături de cele de la Cannes şi Veneţia, dau tonul anului cinematografic.
Printre cele 20 de producţii care îşi dispută, în acest an, trofeele cinegetice ale Berlinalei, urşii de aur şi argint, se află cea a spaniolei Isabelle Coixet, autoarea filmului ‘Nimeni nu aşteaptă noaptea’ care deschide festivalul. Un alt spaniol, Patricio Guzmán, autor al unor pasionante documentare politice ca ‘Salvador Alliende’ sau ‘Cazul Pinochet’, anunţă pentru această ediţie ultimul său documentar ‘El boton de nacar’.
În lista ‘vânătorilor’ de urşi festivalieri mai găsim ultima producţie a britanicului Peter Greenaway evocând, în ‘Eisenstein in Guanajuato’, anii petrecuţi de autorul ‘Crucişătorului Potiomkin’ în Mexic.
Un remake, al lui Benoit Jacquot după adaptările realizate anterior de Jean Renoir şi Louis Bunuel, pornind de la acelaşi roman al lui Octave Mirbeau ‘Journal d’une femme de chambre’, e aşteptat cu interes, ca şi ultima producţie a lui Terrence Malik ‘Knight of Cups’ sau ‘Queen of the Desert,’ biopic al lui Werner Herzog despre o spioană britanică, un fel de Mata-Hari care a bântuit Orientul Mijlociu la începutul secolului XX.
Să notăm că, printre aceste repere prestigioase se află şi Radu Jude, un regizor român, care lansează în premieră mondială noul său film ‘AFERIM’. De notat că filmul lui Jude, care evocă starea de robie a ţiganilor din Principatele Române de pe la 1830, realizat în coproducţie cu Bulgaria şi Cehia, a fost selecţionat şi el pe lista celor 20 de filme aflate în competiţia acestui an. (Agerpres/FOTO colaj)