Un român din patru se declară preocupat de reducerea risipei alimentare (studiu)
Publicat de Andreea Drilea, 16 octombrie 2020, 05:36 / actualizat: 17 octombrie 2020, 7:19
Unul din patru români se declară preocupat de reducerea risipei alimentare, în timp ce restul afirmă că aruncă mâncarea neconsumată, conform unui studiu realizat de LifeBox, cu ocazia Zilei Naţionale a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare.
‘Potrivit datelor extrase din ghidul LifeBox pentru alegerea optimă a meniului, 3 din 4 respondenţi la întrebarea: ‘Ce faci cu mâncarea care îţi rămâne în frigider, neconsumată?’ au menţionat că o aruncă, un obicei de consum tot mai întâlnit în special în mediile urbane, în timp ce un sfert dintre aceştia spun că au grijă să o consume integral sau să o doneze’, se menţionează într-un comunicat al companiei.
Conform unui raport al Comisiei Europene, citat în ‘Ghidul de consum şi păstrare a alimentelor’, realizat de echipa Food Waste Combat în 2020, românii cheltuie între 30% şi 40% din venituri pe alimente, comparativ cu media de circa 10% în Uniunea Europeană. Tot datele din ghidul Food Waste Combat arată că între 33% şi 50% din mâncarea pe care o cumpărăm ajunge să fie aruncată. De asemenea, până la 50% din totalul risipei alimentare este produsă de consumatorii individuali din oraşe, potrivit aceleiaşi surse.
Potrivit estimărilor companiei, raportat la media naţională privind risipa alimentară individuală, prin conceptul LifeBox s-au salvat în acest an, în perioada ianuarie – septembrie, peste 55 de tone de alimente.
(Radio Iaşi/FOTO radioiasi.ro)