Viața culturală a satului românesc contemporan. Profesor Vasile Ungureanu din Tudora la ”Bună dimineața” cu Mihai Florin Pohoață – 27.10.2020.
Publicat de mihaipohoata, 27 octombrie 2020, 06:50 / actualizat: 27 octombrie 2020, 9:33
Viața culturală a satului românesc contemporan reflectată de comuna Tudora, din județul Botoșani.
România are cea mai ridicată pondere a populației rurale (45%), raportată la întreaga populaţie, între statele europene, mai mult decât Bulgaria, Ungaria sau Polonia, ba chiar și decât Albania.
Și totuși, imaginile satelor locuite doar de bătrânii care păzesc falnicele case ale fiilor și nepoților plecați să muncească în străinătate lasă un gust amar.
În ce coordonate existențiale și racordate realității se găsește în prezent satul românesc?
Lucian Blaga era convins că „veșnicia s-a născut la sat”.
Cine se naște astăzi în satele românești?
Aproximativ 40% din copiii din mediul rural se nasc în afara căsătoriei, aflăm din datele Institutului Național de Statistică din România.
Ceea ce este destul de greu de înțeles, dacă privim în continuare zona rurală că pe una conservatoare.
Biserica, de exemplu, a rămas în continuare un reper spiritual spre care se întorc mulți români de la sat și nu numai.
Sunt sate aproape depopulate, sunt sate din care tinerii au plecat, aceasta fiind o realitate de cel puţin 60 de ani care nu s-a întâmplat peste noapte.
Din păcate, sunt prea puține măsuri de revigorare a satului și de implicare a tinerilor în dezvoltarea sa.
Cu siguranță satul românesc nu va fi niciodata satul din balade dar este important să știm că va rămâne un reper de identitate.
Cu toate transformările profunde care s-au petrecut și se petrec în satul românesc, acesta va reprezenta un spațiu de referință pentru însăși cultura românească.
Astfel, satul va fi întotdeauna locul genezei noastre.
O expunere privind viața culturală a satului românesc contemporan avem din partea profesorului de limba și literatura română Vasile Ungureanu din Tudora, județul Botoșani, astăzi, marți, 27 octombrie 2020, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – calea sigură pentru o trezire frumoasă, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Surse fotografii: tudora.botosani.ro; wikimapia.ro