A fost odată Vladimir Găitan… (articol, audio: Alex Aciobăniței)
Publicat de alexaciobanitei, 11 noiembrie 2020, 01:08
Marți, 10 noiembrie 2020, cunoscutul actor Vladimir Găitan a părăsit această lume.
Se născuse pe plaiuri sucevene, la 2 februarie 1947. Studenția la școala bucureșteană de teatru și film i-a adus nu numai o remarcabilă carieră viitoare, ci și oportunitatea de a-și pune tinerețea și farmecul, de timpuriu, în slujba filmului. Astfel, maestrul Lucian Pintilie îl remarcă și îl distribuie în ”Reconstituirea”, film care avea să fie cenzurat și care și-a arătat valoarea imediat după 1989.
Regretatul Vladimir Găitan, actor care și-a păstrat pe parcursul vieții ceva din candoarea bucovineană, a avut șansa notorietății atât în teatru, cât și în film. Televiziunea și radioul au completat acest tablou al cărui passe-partout este talentul și doar talentul.
În anul 2002, o prodigioasă carieră artistică era încununată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de cavaler, titlu acordat de Preşedinţia României pentru „devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.
A fost director al unor instituții culturale bucureștene precum Teatrul de Comedie (în perioada 1994 – 1996) și Teatrul Nottara (câteva luni din anul 2001).
Cândva am realizat, la SPECTACOLUL ARTEI, o emisiune-portret Vladimir Găitan. Duțu – așa cum îl numeau apropiații – purta povara bolii cu demnitate și forță, găsea energia necesară de a se deplasa la festivaluri unde reprezenta sursă de inspirație și gând pentru tinerii creatori, își savura fiecare moment de liniște având neliniștea necunoscutului. Poate că una dintre cele mai mari bucurii pe care le-a trăit a fost aceea de a se regăsi alături de fiica sa, actrița Gloria Găitan, pe aceeași scândură de scenă, în spectacolul ”Soare pentru doi”, de Pierre Sauvil, producție a Teatrului de Comedie din București.
Vă invit să ascultați un foarte scurt fragment din acea emisiune-portret, astăzi parte a Fonotecii de Aur Radio România Iași.
(articol, audio: Alex Aciobăniței)