(UPDATE/FOTO) 10 pacienţi au murit în incendiul de la secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ
Publicat de gabrielarotaru, 15 noiembrie 2020, 11:47 / actualizat: 15 noiembrie 2020, 13:09
Zece oameni au murit în urma incendiului izbucnit aseară la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.
Medicul de gardă, care a încercat să salveze pacienţii bolnavi de COVID, a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului şi se află în stare gravă.
El a fost transportat la Iaşi, apoi, cu o aeronavă, la Spitalul Floreasca din capitală, iar la această oră este transferat la un spital de specialitate din Belgia.
Mai mulţi pacienţi care aveau nevoie de terapie intensivă au fost transferaţi la alte unităţii medicale din judeţul Iaşi.
Echipajele SMURD de la Iaşi au preluat de la Piatra Neamţ şapte pacienţi cu coronavirus, precum şi pe medicul care era de gardă în secţia ATI în care s-a produs incendiul şi care a suferit arsuri. A fost o adevărată mobilizare de forţe, la care au participat maşini pentru victime multiple şi maşini pentru terapie intensivă cu echipaje medicale din Iaşi, dar şi de la Bacău.
Transferul celor şapte pacienţi care au nevoie de terapie intensivă s-a desfăşurat până în jurul orei 3:00 dimineaţa, iar misiunea s-a încheiat cu bine.
Unul dintre bolnavi a fost internat la spitalul din Paşcani, iar ceilalţi şase – la spitalul mobil de la Leţcani, care este secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Unitatea mobilă are locuri, dar nu are şi personal, aşa că s-a apelat la o soluţie provizorie, după cum a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ.
Şi ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a ţinut să facă o evaluare a unităţii mobile de la Leţcani înainte să ajungă primul pacient, aşa că, de la Piatra Neamţ, s-a deplasat la unitatea mobilă de la Lețcani. El a precizat că spitalul are o capacitate totală de ATI pentru bolnavi COVID de 48 de locuri şi că, deocamdată, s-au putut da în funcţiune 18 paturi. Pacienţii aduşi de la Neamţ sunt atât pe ventilaţie mecanică invazivă, cât şi neinvazivă.
(Rador/ FOTO radioiasi.ro)