(UPDATE/AUDIO) Iaşi: Anchete după ce la Spitalul mobil de la Leţcani şi la Spitalul de Pneumoftiziologie au fost sesizate defecţiuni
Publicat de , 8 decembrie 2020, 19:23
UPDATE – Au fost efectuate verificări, astăzi, la Spitalul Mobil de la Leţcani şi la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi, în urma apariţiei unor probleme tehnice la aparatura medicală.
Pentru Spitalul Modular de la Leţcani s-a luat decizia instalării unor stabilizatoare de tensiune, astfel încât să nu mai existe întreruperi în alimentarea cu energie electrică, după cum a declarat directorul Euronest Alina Popa:
”Sunt constate de ceva vreme niște fluctuații la alimentarea cu energie electrică. Variază foarte mult tensiunea. Am avut astăzi o întâlnire și cu cei de la E.ON să vedem ce se poate face. Noi vom încerca să instalăm niște surse neîntreruptibile pentru a asigura tensiunea normală pentru funcționarea echipamentelor. Există riscul de a se defecta echipamentele medicale din cauza problemelor de tensiune. Situația este delicată pentru că aceste întreruperi durează 2 secunde, iar generatoarele nu pot intra în funcțiune, ele au nevoie de 5 secunde.”
Nereguli tehnice au fost identificate şi la staţia de oxigen a Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, care asigură volumul de oxigen şi pentru Spitalul de Boli Infecţioase.
Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Marius Dangă, a fost înlocuit, în regim de urgenţă, un compresor de ridicare a presiunii, care s-a defectat noaptea trecută. O reparaţie de anvergură va fi efectuată în perioada următoare.
A consemnat Constantin Mihai.
Autorităţile locale şi medicale au demarat verificări la Spitalul mobil de la Leţcani şi la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi, după ce în noaptea de luni spre marţi au fost înregistrate probleme.
‘Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marius Dangă, prefectul Marian Grigoraş, alături de noul manager al spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roşu, directorul Euronest, Alina Popa, şi reprezentanţi ai Delgaz Grid au identificat la faţa locului soluţii pentru rezolvarea deselor disfuncţionalităţi de natură electrică care afectează funcţionarea aparaturii medicale, a staţiei de oxigen şi a sistemului de încălzire de la spitalul mobil. Astfel, s-a decis instalarea unui analizor care să monitorizeze fluctuaţiile de curent electric, iar Asociaţia Euronest s-a angajat să instaleze dispozitive stabilizatoare de tensiune care să gestioneze eficient perioadele dintre momentul întreruperii curentului electric până la pornirea generatoarelor‘, se precizează într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului, în ceea ce priveşte Spitalul de Pneumoftiziologie, s-a constatat necesitatea înlocuirii în regim de urgenţă a unui compresor de ridicare a presiunii, parte a staţiei de producere a oxigenului, care s-a defectat în cursul nopţii trecute. Încă din primele momente ale semnalării defecţiunii, echipa managerului dr. Radu Dabija a identificat o soluţie temporară de funcţionare în parametri optimi a staţiei de oxigen, astfel încât viaţa pacienţilor nu a fost pusă în pericol. S-au demarat procedurile de urgenţă pentru implementarea unei soluţii permanente.
‘Am verificat la Consiliul Judeţean şi există încă din luna mai a.c. solicitări ale conducerii Spitalului de Pneumoftiziologie de a aloca resurse financiare pentru efectuarea de, şi citez, ‘reparaţii urgente’ a staţiei de oxigen. Din păcate, vechea conducere a rămas impasibilă la aceste solicitări, iar astăzi ne aflăm într-o situaţie delicată. Începând cu luna martie, staţia de oxigen funcţionează la capacitate maximă, cele două linii de producţie fiind active permanent, asigurând un volum de oxigen, pentru cele două spitale conectate, cu 80% mai mare decât cel normat. Acordăm tot suportul nostru celor două spitale pentru a asigura pacienţilor tot ceea ce aceştia au nevoie‘, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Marius Dangă.
(Agerpres/FOTO CJ Iași)