(AUDIO) DSP Iaşi: Problemele apărute la staţia de oxigen şi instalaţia electrică din spitalele COVID, remediate
Publicat de , 9 decembrie 2020, 19:20
La fabrica de oxigen, care deservește Spitalele de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase din Iași, a fost montat, astăzi, cel de-al treilea compresor motor.
Unul dintre motoarele stației a cedat, luni, iar cel de-al doilea a fost suprasolicitat, existând riscul întreruperii alimentării cu oxigen la pacienții COVID din cele două spitale.
Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, a precizat că, în mod normal, funcționează un singur compresor, cel de-al doilea fiind rezervă. Deoarece în cazul infecțiilor cu SARS-CoV-2 necesarul de oxigen a crescut de aproximativ 6 ori față de perioadele anterioare, s-a impus montarea unui compresor suplimentar.
Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi: ”La Spitalele de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase din Iași s-a rezolvat problema prin repararea motorului care s-a defectat și s-a mai adus încă un compresor de rezervă.”
Stația de oxigen a fost dată în funcțiune în 2015 și produce 30 de metri cubi de oxigen pe oră.
La persoanele infectate COVID, ajunse la terapie intensivă, a fost nevoie ca stația să producă cel puțin 70 de metri cubi pe oră.
Şi la Spitalul suport COVID de la Lețcani au fost făcute o serie de modificări, fiind montate stabilizatoare pentru a neutraliza variațiile de tensiune.
Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, a precizat că la ultimele fluctuații de tensiune s-a ajuns ca, timp de aproximativ două minute, instalațiile medicale să nu poată funcționa.
El a declarat că generatoarele de curent existente în dotare pornesc după 5 minute de la întreruperea furnizării curentului electric.
Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi: ”La Lețcani, pentru a asigura o bună funcționare a aparatelor electrice medicale și de încălzire, s-a adus o aparatură care monitorizează variațiile de tensiune și se vor pune niște aparate care vor stabiliza aceste fluctuații de tensiune electrică.”
Vasile Cepoi a mai spus că aceste fluctuații pot determina deteriorarea iremediabilă a aparaturii medicale, dar și scoaterea din funcțiune a centralei termice.
(Constantin Mihai, Radio Iași/FOTO radioiasi.ro)