Sobolewski: România este tigrul Europei Centrale şi de Est
Publicat de Lucian Bălănuţă, 6 februarie 2015, 17:40
Obiectivul României este să ajungă la investitorii internaţionali care doresc să-şi crească prezenţa pe piaţa sa de capital, a declarat, vineri, la Londra, directorul Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a găzduit, vineri, la sediul său din Londra, o conferinţă pe tema dezvoltării pieţei de capital din România, în colaborare cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a informat instituţia financiară internaţională.
‘România este tigrul Europei Centrale şi de Est. Obiectivul nostru este să ajungem la investitorii internaţionali care doresc să-şi crească prezenţa pe piaţa noastră şi să discutăm cum România poate deveni un membru cu drepturi depline al familiei pieţelor emergente. Vrem, de asemenea, să aflăm de la investitori despre provocările cu care ar putea să se confrunte’, a spus Sobolewski.
România este în prezent clasificată ca piaţă de frontieră în indici, precum Morgan Stanley Capital International (MSCI), şi vrea să obţină statutul de piaţă emergentă până în 2017. Dobândirea statutului de piaţă emergentă ar permite pieţei româneşti să atragă mai mulţi investitori, deoarece unii manageri de fonduri cumpără acţiuni pe baza indicilor MSCI. În plus, aceşti indici sunt urmăriţi de investitori care gestionează active globale în valoare de 9.500 de miliarde de dolari.
‘Salutăm ambiţia României de a dobândi statutul de piaţă emergentă şi suntem mândri să putem sprijini acest program complex de reforme. Evenimentul de astăzi este o dovadă a angajamentului pe termen lung al BERD faţă de România şi faţă de consolidarea pieţelor sale de capital’, a declarat, la rândul său, directorul BERD pentru Europa Centrală şi de Sud-Est, Jean-Marc Peterschmitt.
În cadrul eforturilor sale destinate dezvoltării pieţei de capital din România, BERD a preluat o participaţie de 4,99% la Bursa de Valori Bucureşti şi a investit la recentele oferte publice iniţiale derulate de Romgaz şi Electrica. În plus, BERD colaborează cu autorităţile pentru a oferi consiliere şi sprijin pentru reforme şi încurajează companiile româneşti să acceseze pieţele locale de capital.
Dezvoltarea pieţei de capital şi a creditării în moneda locală se numără printre priorităţile BERD în România. Până la această dată, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România.
(Agerpres/ FOTO interia.pl)