Suceava: Şeful OS Fălticeni, arestat pentru infracţiuni silvice, suspendat din funcţie
Publicat de Lucian Bălănuţă, 6 februarie 2015, 17:50
Şeful Ocolului Silvic (OS) Fălticeni, Constantin Nistor Barna, a fost suspendat din funcţie, după ce Jucătoria Fălticeni a decis arestarea preventivă într-un dosar vizând infracţiuni silvice, a declarat directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
Toate cele şapte persoane reţinute în dosarul tăierilor ilegale de pădure de la Preuteşti, printre care şeful OS Fălticeni şi Ciprian Cihoscki, consilierul personal al primarului comunei, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.
Şapte persoane au fost reţinute, miercuri, în urma percheziţiilor efectuate de poliţiştii suceveni într-un caz de comitere de infracţiuni silvice, fals şi abuz în serviciu, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, Ionuţ Epureanu.
Toţi cei şapte suspecţi urmau să fie prezentaţi, joi, instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Peste 50 de poliţişti suceveni şi luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale – IPJ Suceava au desfăşurat a amplă acţiune de combatere a infracţionalităţii la regimul silvic. S-au desfăşurat 12 percheziţii şi descinderi la mai multe adrese şi locaţii din zona arondată municipiului Fălticeni şi în municipiul Suceava.
S-au emis şapte autorizaţii de percheziţie şi s-au pus în aplicare şapte mandate de aducere, fiind vizaţi şi funcţionari din cadrul OS Fălticeni şi cantoanelor silvice arondate, bănuiţi de săvârşirea mai multor infracţiuni de tăiere ilegală de arbori, abuz în serviciu, infracţiuni de fals, precum şi infracţiuni asociate regimului silvic.
S-au efectuat percheziţii la două instituţii publice, precum şi la 11 vehicule aparţinând suspecţilor.
În urma acţiunii a fost confiscat material lemnos şi au fost ridicate înscrisuri cu valoare probatorie în cauză. Toate cele şapte mandate au fost executate, persoanele suspecte fiind conduse la audieri.
Din cercetări s-a constatat că, în perioada 2010 – 2014, C. Ciprian, din Preuteşti, a hotărât să vândă ilegal materialul lemnos rezultat în urma exploatării fără drept a arborilor de pe o suprafaţă de circa 170 ha vegetaţie forestieră, teren pe care l-a moştenit de la mama sa adoptivă. Suprafaţa de pădure era situată pe raza administrativ – teritorială a comunei Preuteşti, iar paza pădurii era asigurată în acea perioadă de N. Costică şi M. Petru, ambii având funcţia de pădurari în cadrul OS Fălticeni.
În luna septembrie 2009, fără ca proprietarul C. Ciprian să fi făcut vreo solicitare de marcare arbori , N. B. Constantin, în calitate de şef al OS Fălticeni a emis în mod ilegal o delegaţie de marcare, în baza căreia P. Lucian, în calitate de tehnician silvic în cadrul OS Fălticeni, împreună cu N. Alin, P. Gheorghe, P. Ion şi V. Costel au procedat la marcarea unui număr de 1.121 arbori. Ulterior, şeful ocolului silvic a emis şi o autorizaţie de exploatare către o societate de profil, deşi cunoştea că materialul lemnos urma să fie exploatat de C. Ciprian şi N. Costică. De asemenea, au fost întocmite procese – verbale în fals prin care se consemna, contrar realităţii, că anumite partide de exploatare au fost redate către o societate de exploatare de profil.
Ulterior, în februarie 2010, a fost aplicat acelaşi mecanism infracţional, constituindu-se parcele de exploatare şi marcându-se alţi 833 arbori, realizându-se procese verbale în fals şi emiţându-se autorizaţii către societăţi comerciale de profil, deşi se cunoştea că exploatarea va fi realizată în fapt de C. Ciprian şi N. Costică. Prin aceeaşi metodă, în baza unor înţelegeri privind punerea în executare a rezoluţiilor infracţionale, prin întocmirea de acte în fals şi atribuirea fără drept a unor parcele de pădure spre exploatare, cu încălcarea prevederilor legale incidente în domeniu, în perioada 2011 – 2012 au fost marcaţi şi exploataţi peste 3.000 de arbori, în anul 2013, peste 1.000 de arbori, iar în anul 2014, un număr de 1.002 arbori. Pentru exploatarea ilegală a masei lemnoase, în perioada 2009 – 2014, mecanismul infracţional a fost pus în aplicare de 16 ori. După exploatarea ilegală, materialul lemnos rezultat a fost valorificat prin vânzare de C. Ciprian şi N. Costică.
Prin activitatea ilicită au fost tăiaţi ilegal şi ulterior valorificaţi peste 2.000 metri cubi material lemnos.
(Agerpres/ FOTO adevarul.ro)