Iaşi: Prejudiciu de peste 80 de milioane de euro într-un dosar de contrabandă cu ţigări; au fost efectuate 40 de percheziţii
Publicat de , 17 decembrie 2020, 12:19
UPDATE – Grupările specializate în contrabandă cu ţigări şi evaziune fiscală care au fost destructurate joi, în urma celor 40 de percheziţii ale Poliţiei de Frontieră, sub coordonarea procurorilor Serviciului Teritorial Iaşi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), ar fi produs un prejudiciu de peste 80 de milioane de euro.
Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră, ‘membrii grupării au pus în funcţiune, pe teritoriul mai multor state membre ale UE, fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete’, materia primă fiind achiziţionată din Bulgaria şi Republica Moldova.
‘Cazul a pornit de la două anchete declanşate, în perioada 2017-2019, la nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) şi documentate în urma cooperării internaţionale, privind o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră. Aceasta era formată din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, fiind implicată în activităţi de producere şi comercializare ilegală de ţigarete în scopul obţinerii de importante beneficii financiare ilicite. Membrii grupării au pus în funcţiune, pe teritoriul mai multor state membre ale UE, fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete. Conform raportului întocmit de OLAF, prejudiciul adus de activitatea grupării transfrontaliere se ridică la suma de peste 80 milioane de euro. Din cercetări a reieşit faptul că, din luna mai 2019, parte din gruparea infracţională a început să funcţioneze pe teritoriul României, în sensul că administrează mai multe spaţii de depozitare a unor cantităţi mari de materiale folosite la fabricarea ţigaretelor (role de etichete, filtre de ţigarete, folie de aluminiu, hârtie de împachetat), achiziţionate din Republica Bulgaria şi Republica Moldova, care ulterior depozitării sunt transportate cu documente de transport false către state din Europa‘, se precizează în comunicatul Poliţiei de Frontieră.
În context, poliţişti de frontieră din cadrul structurilor centrale şi teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Române, sub coordonarea unui procuror DIICOT, au efectuat, joi, 40 de percheziţii la sediile mai multor firme şi la locuinţele unor persoane pe raza judeţelor Bihor, Timiş, Galaţi, Constanţa, Iaşi, Bacău, Sibiu, Braşov şi în municipiul Bucureşti.
Anchetatorii susţin că în cauză se derulează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă în formă continuată şi evaziune fiscală în formă continuată.
La finalul percheziţiilor, 50 dintre persoanele anchetate în acest dosar vor fi ridicate şi duse la sediul DIICOT, în vederea audierilor.
Concomitent, în cadrul cazurilor OLAF au fost desfăşurate percheziţii pe teritoriul Ungariei şi Italiei, iar la percheziţiile efectuate pe teritoriul României au asistat şi doi poliţişti din cadrul Guardia Civil din Spania. Pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, poliţiştii de frontieră români au cooperat, la nivel internaţional, pe lângă OLAF şi Guardia Civil din Spania, şi cu agenţia britanică HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs – Vama Britanică).
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPF, efectuează, joi dimineaţa, 40 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi pe raza judeţelor Iaşi, Bacău, Timişoara, Oradea, Ilfov, Constanţa, Sibiu, Braşov, Galaţi şi Bihor, într-o cauză ce vizează destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi evaziune fiscală, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES.
Potrivit surselor citate, gruparea, formată din cetăţeni români şi moldoveni, acţiona în scopul obţinerii ilicite de importante beneficii financiare, în urma punerii în funcţiune a unor fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete, precum şi comercializarea ulterioară a acestora.
De asemenea, membrii grupării din România se ocupau de toate detaliile legate de transmiterea de materiale pentru fabricarea ţigaretelor în alt stat membru al UE, unde avea loc activitatea ilegală de producere a ţigaretelor.
Prejudiciul în acest caz se ridică la suma de peste 31 milioane euro, conform unui raport întocmit de OLAF.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)
40 de percheziţii pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, derulate de poliţiştii de frontieră
În această dimineaţa, începând cu ora 06.00, polițiști de frontieră din cadrul structurilor centrale și teritoriale ale Poliției de Frontieră Române, sub coordonarea procurorului învestit în cauză din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, efectuează 40 de percheziții la sediile mai multor firme şi la locuinţele unor persoane pe raza judeţelor Bihor, Timiş, Galaţi, Constanţa, Iaşi, Bacău, Sibiu, Braşov şi în municipiul Bucureşti. În cauză se derulează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă în formă continuată şi evaziune fiscală în formă continuată.
Cazul a pornit de la două anchete declanșate, în perioada 2017-2019, la nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) și documentate în urma cooperării internaţionale, privind o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră. Aceasta era formată din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, fiind implicată în activităţi de producere şi comercializare ilegală de ţigarete în scopul obţinerii de importante beneficii financiare ilicite. Membrii grupării au pus în funcţiune, pe teritoriul mai multor state membre ale UE, fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete. Conform raportului întocmit de OLAF, prejudiciul adus de activitatea grupării transfrontaliere se ridică la suma de peste 80 milioane de euro.
Din cercetări a reieşit faptul că din luna mai 2019 parte din gruparea infracţională a început să funcţioneze pe teritoriul României, în sensul că administrează mai multe spaţii de depozitare a unor cantităţi mari de materiale folosite la fabricarea ţigaretelor (role de etichete, filtre de ţigarete, folie de aluminiu, hârtie de împachetat), achiziţionate din Republica Bulgaria şi Republica Moldova, care ulterior depozitării sunt transportate cu documente de transport false către state din Europa.
În acest context, în urma sesizării penale făcută de poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorului învestit în cauză din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi, a fost documentată activitatea infracțională a persoanelor implicate pe teritoriul țării noastre, ca parte integrantă a celor două cazuri documentate de OLAF, în care poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră cooperau din anul 2017.
Activitatea de documentare a fost încheiată în data de 17 decembrie a.c., când poliţişti de frontieră Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Garda de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, C.S.C.T.F.A.B.O. şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Aeroport Sibiu, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu jandarmi din cadrul Brigăzii Specială de Intervenție „Vlad Ţepeş” Bucureşti şi a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, efectuează 40 de percheziții la sediile mai multor firme şi la locuinţele unor persoane suspecte. Vor fi puse în aplicare 50 de mandate de aducere.
Suportul de specialitate este asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și Biroul tehnic din cadrul DIICOT.
Concomitent, în cadrul cazurilor OLAF, vor fi desfăşurate percheziţii pe teritoriul Ungariei şi Italiei, iar la percheziţiile efectuate pe teritoriul României asistă și doi poliţişti din cadrul Guardia Civil din Spania. Pentru documentarea întregii activități infracționale, polițiștii de frontieră români au cooperat, la nivel internațional, pe lângă (OLAF) şi Guardia Civil din Spania, şi cu agenţia britanică HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs – Vama Britanică).
Cercetările în cauză continuă, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.