Bulgaria, ţara cu cea mai mare mortalitate COVID din UE, rămâne în lockdown până la 31 ianuarie
Publicat de , 18 decembrie 2020, 06:13
Bulgaria, ţara cu cea mai mare mortalitate COVID din Uniunea Europeană, rămâne în lockdown până la 31 ianuarie, dar elevii din clasele I – IV vor reveni la şcoală din 4 ianuarie. Îşi vor relua activitatea şi restaurantele din hoteluri, muzeele, galeriile de artă şi cinematografele.
Cele trei săptămâni de lockdown nu au dat, practic, rezultate. Procentul testelor pozitive PCR se menţine între 30 şi 40, mortalitatea COVID este cea mai ridicată din Uniunea Europeană.
La o populaţie în ţară de proape 5 milioane, în spitale se află 7.300 de bolnavi COVID, din care la secţiile de Terapie Intensivă 530. Procentul de ocupare a paturilor este în unele judeţe aproape 70.
Unii experţi avertizează că numărul real al infectărilor este de câteva ori mai mare decât cel oficial, pentru că sunt luaţi în evidenţă numai cei care îşi fac teste PCR. Din cauza costului mare al acestuia şi din alte motive, mulţi infectaţi rămân în afara statisticii oficiale.
Categoric, nu suntem mulţumiţi de rezultate – a declarat ministrul Sănătăţii, Kostadin Anghelov. El a anunţat prelungirea lockdown-ului până la data de 31 ianuarie.
Unele restricţii, însă, vor fi relexate.
Începând din 4 ianuarie, clasele I – IV vor reveni la şcoală. Vor fi redeschise grădiniţele şi creşele. Începând din 22 decembrie îşi vor relua activitate muzeele, galeriile de artă şi cinematografele. Restaurantele din hoteluri vor funcţiona în două sau trei schimburi, până la ora 22:00, cu ocupare a jumătate din locuri. Măştile nu vor fi obligatorii în spaţii deschise. Nu este afectată libertatea de mişcare a cetăţenilor.
În comparaţie cu alte ţări europene, măsurile antiepidemice din Bulgaria sunt cele mai liberale – a declarat premierul Boiko Borisov.
Statul va compensa sectoarele afectate de lockdown cu echivalentul a 130 de milioane de euro. Companiile închise din comerţ vor primi compensaţii egale cu 10% din volumul desfacerilor din perioada respectivă a anului trecut. La restaurante, baruri şi săli de fitness compensaţiile vor fi de 20 de procente. Suma maximă prevăzută pentru o companie este de 75.000 de euro. Companiile din turism vor primi echivalentul a 30 de milioane de euro.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)