21.12.2020 – 31 de ani de la începerea evenimentelor de la București, decembrie 1989. Cătălin Turliuc la ”Bună dimineața”, cu Mihai Florin Pohoață – 21.12.2020.
Publicat de mihaipohoata, 21 decembrie 2020, 06:56 / actualizat: 21 decembrie 2020, 9:29
Acum, în decembrie 2020, marcăm comemorarea a 31 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, declanșate de revoltele din Timișoara, care au continuat mai târziu în toate părțile țării și au culminat cu o revoluție anti-totalitară în București, care a condus la căderea regimului comunist și la instaurarea democrației.
Această revoluție a reprezentat trecerea poporului român la libertate și statul de drept, eveniment care a dus în mod tragic la pierderea a 1142 de vieți omenești, la rănirea gravă a 3138 de persoane și la detenția ilegală și torturarea a peste 760 de persoane.
Revoluția română din decembrie 1989 a fost cea mai violentă dintre toate revoltele care au condus la căderea comunismului în statele din spatele Cortinei de Fier iar sacrificiul cetățenilor români care au înfruntat cu curaj gloanțele au deschis drumul țării către NATO, Uniunea Europeană și lumea democratică, de care România fusese desprinsă după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial împotriva voinței poporului român.
Utilizarea forței împotriva poporului român în decembrie 1989 a zguduit în mod dureros întreaga societate română în fibra ei cea mai profundă, iar identificarea autorilor reali ai acestor crime rămâne o problemă chinuitoare nerezolvată pentru victime, pentru familiile acestora și pentru toți cetățenii români.
Niciun act de agresiune militară împotriva propriului popor nu ar trebui să rămână nepedepsit.
Hotărârile pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului recunosc că în timpul revoluției au avut loc încălcări grave ale drepturilor fundamentale, cum ar fi încălcarea dreptului la viață, a interzicerii torturii și a tratamentelor inumane sau degradante și a dreptului la respectarea vieții private și de familie, și că aceste încălcări au fost comise de forțele regimului dictatorial comunist care au deschis focul asupra protestatarilor pașnici și au privat de libertate un număr mare de persoane care demonstrau împotriva oprimării exercitate de Nicolae Ceaușescu.
Din nefericire, chiar și după atât de mulți ani, nici victimele și nici moștenitorii lor nu au aflat adevărul despre circumstanțele exacte ale acestor tragedii.
Astfel sunt evaluările Parlamentului European privind evenimentele din decembrie 1989 de la care se împlinesc 31 de ani acum, în 2020.
Ce a însemnat ziua de 21 decembrie 1989, în acest context, ne va explica istoricul și cercetătorul științific Grad I Cătălin Turliuc astăzi, 21 decembrie 2020, în intervalul orar 9:10-9:20, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată de Mihai Florin Pohoață.
Producător – Horia Daraban.
Sursă fotografie: doxologia.ro