UPDATE Organizaţile sindicale din apărare şi ordine publică se alătură grefierilor şi pichetează prefecturile, joi dimineaţa
Publicat de , 31 decembrie 2020, 09:27
UPDATE – Mai multe organizaţii sindicale din apărare şi ordine publică pichetează, joi dimineaţa, alături de grefieri, sediile prefecturilor din ţară în semn de protest faţă de îngheţarea salariilor.
‘Sindicatele din Poliţia Română şi din Poliţia Penitenciară, afiliate la Federaţia Publisind, protestează pentru eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, pentru aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor, pentru un salariu minim corelat cu creşterea preţurilor de consum precum şi pentru condiţii decente de muncă! Organizaţiile sindicale din sistemul de ‘Apărare, ordine publică şi securitate naţională’ afiliate la Federaţia Publisind şi la Blocul Naţional Sindical, respectiv Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol împreună cu Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare SNPP alături de sindicatele din Poliţia Penitenciară Danubius-Brăila, Manifest-Iaşi, Phoenix-Pelendava, SLLPM-Mărgineni şi Speranţa-Satu Mare, dau tonul protestelor organizând o acţiune comună de pichetare a prefecturilor din întreaga ţară, ca primă reacţie la proiectul Ordonanţei de urgenţă privind îngheţarea drepturilor salariale şi a pensiilor militare de serviciu, pentru anul 2021, precum şi la creşterea penibilă cu doar 41 de lei a salariului minim (net) pe economie’, se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES.
Protestele se vor derula în intervalul orar 10:00 – 12:00, în faţa sediilor prefecturilor, respectând limita maximă de participanţi prevăzută de Legea 55/2020, precum şi măsurile de protecţie în vederea prevenirii răspândirii noului tip de coronavirus. La pichetări participă grefieri, angajaţi din administraţia publică, tineret şi sport sau asistenţa socială afiliaţi la Federaţia Publidins.
‘Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Cîţu reprezintă ultima soluţie la problemele economice pe care le traversează ţara noastră şi totodată la ponderarea deficitului bugetar, un pretext la îndemână pentru toate guvernele dispuse în primul rând să taie, în condiţiile în care personalul din sectorul apărare, ordine publică şi securitate naţională se află în prima linie şi gestionează măsurile împotriva pandemiei de SARS-CoV2 de mai bine de 8 luni, căzând la datorie cu miile. Toate sindicatele afiliate Publisind resimt presiunea acestor măsuri care vor adânci în loc să rezolve inechităţile salariale din sistemul public, motiv pentru care se angajează în protestele planificate’, precizează sursa citată.
Potrivit sindicaliştilor, deficitul grav de personal este compensat prin suprasolicitarea resurselor existente, aspect care generează un volum de muncă suplimentară imposibil de gestionat cât timp nu se fac încadrări corespunzătoare. Costurile cu echipamentele de protecţie, cu tratamentele şi chiar cu testările efectuate au fost suportate integral de către angajaţi.
Astfel, aceştia subliniază că deciziile adoptate de Guvernul Cîţu au generat mari tensiuni şi nemulţumiri ale personalului iar această serie de proteste organizată în ultima zi a anului 2020 este doar prima reacţie a organizaţiilor afiliate Publisind şi BNS.
Începând cu luna ianuarie 2021, Publisind va face public calendarul de acţiuni sindicale care vor include – excesul de zel
în efectuarea unor misiuni sau activităţi, refuzul de prestare a muncii suplimentare, suspendarea sau blocarea activităţii în anumite domenii de activitate (având prioritate strict intervenţiile în cazurile de urgenţă), organizarea de mitinguri în cascadă pe o durată nedeterminată.
Sindicaliştii grefieri organizează, joi, manifestaţii în faţa Ministerului Afacerilor Interne şi a 22 de prefecturi, în semn de protest faţă de intenţia Guvernului de a îngheţa în 2021 salariile angajaţilor din sistemul public, potrivit unui comunicat remis de patru sindicate ale grefierilor.
Acţiunile de protest sunt sprijinite de 6.000 de membri ai sindicatelor grefierilor – grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT, potrivit comunicatului.
Manifestaţiile sunt organizate de membri de sindicat din cadrul Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare DICASTERIAL, Sindicatului SinJust Bihor, Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Justiţie ‘Grefierul’ Alba, Sindicatului Dreptatea Bacău.
Acţiunile de protest planificate pentru joi urmează să aibă loc în faţa Prefecturilor din judeţele Alba, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Cluj, Dolj, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea.
Sindicaliştii grefieri sunt nemulţumiţi de ‘proiectul de ordonanţă de urgenţă (…) care prevede că salariile de bază se vor menţine la nivelul lunii decembrie 2020, iar cuantumul sporurilor şi celelalte elemente ale sistemului de salarizare vor fi menţinute ‘cel mult’ la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, ceea ce deschide calea legală inclusiv la tăieri ale veniturilor în măsura în care nu vor fi bani la bugetul de stat’.
Sindicatele grefierilor subliniază că discuţiile despre adoptarea ordonanţei de urgenţă privind măsuri fiscal-bugetare, propusă spre aprobare, s-au purtat cu uşile închise, fără o consultare prealabilă şi transparentă cu organizaţiile sindicale şi profesionale din sectorul bugetar.
‘ (…) încă de la momentul în care a fost creionată Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, categoria noastră profesională nu a fost susţinută de niciun factor de decizie pentru a ni se recunoaşte rolul vital în înfăptuirea actului de justiţie, astfel că: salariile de încadrare sunt îngheţate încă de la elaborarea Legii 153/2017, fiind greşit calculate prin raportare la o altă valoare de referinţă sectorială; deşi sporurile de care beneficiază categoria noastră profesională sunt calculate prin raportare la salariul de bază/indemnizaţia de încadrare, prin OUG nr. 114/2018 au fost deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018; cuantumul total al sporurilor se acordă diferenţiat şi neunitar între angajatorii din cadrul autorităţii judecătoreşti; indemnizaţia de hrană se acordă în cuantum diferit sau nu se acordă deloc la unii dintre angajatorii din sistem; suntem singura categorie profesională care nu a beneficiat de creşterea salarială de 25% reglementată prin Legea de salarizare în vigoare; în prezent, pe rolul instanţelor de judecată sunt sute de procese pentru rezolvarea inechităţilor salariale, iar această OUG nu va face altceva decât sa menţină dezechilibrele salariale generate de aplicarea neunitară sau neaplicarea legilor succesive de salarizare şi să dea naştere unor noi litigii, ale căror dobânzi penalizatoare le va plăti statul român din banii contribuabililor; în anul 2020, în urma unor proteste în stradă, prim-ministrul de la acea vreme, Ludovic Orban, a decis constituirea unui grup de lucru interministerial pentru rezolvarea inechităţilor salariale cu care se confruntă grefierii, grup de lucru care, în contextul adoptării acestei OUG, îşi va înceta activitatea întrucât propunerile de soluţionare vor fi în contradicţie cu prevederile actului normativ’, se menţionează în comunicatul organizaţiilor sindicale ale grefierilor. (Agerpres/FOTO radioiasi.ro)