Numeroase ţări anunţă prelungirea perioadei restricţiilor şi înăsprirea acestora de teama noii tulpini de coronavirus
Publicat de , 8 ianuarie 2021, 17:19
Optimismul generat de lansarea campaniilor de vaccinare este umbrit de noul val de îngrijorări cu privire la efectele noii tulpini de coronavirus, mult mai puternic contagioasă, descoperită iniţial în Marea Britanie şi Africa de Sud, dar răspândită deja în multe alte state.
Numeroase ţări au anunţat deja prelungirea perioadei restricţiilor şi înăsprirea acestora.
Singura veste bună este anunţul Pfizer-BioNTech că vaccinul lor pare să fie eficient împotriva mutaţiilor care au generat variantele mult mai contagioase ale coronavirusului. Însă informaţia nu a fost dată ca sigură, iar noile tulpini au apărut deja în: Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Spania, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Suedia, Turcia, China, India, Pakistan, Australia, Statele Unite, Canada, Chile, Brazilia şi multe altele.
Toţi cei care sosesc în Anglia şi Scoţia trebuie să aibă dovada unui test negativ anti-COVID, vechi de cel mult 72 de ore, şi apoi să intre obligatoriu în carantină pentru cinci zile. Primarul Londrei a spus că oraşul se află în stare critică.
Tot de teama noilor tulpini, Franţa se pregăteşte să extindă aria interdicţiilor de circulaţie, iar restaurantele şi instituţiile culturale rămân închise.
Ungaria a prelungit până la 1 februarie starea de izolare parţială, cu interdicţii de circulaţie noaptea, interzicerea adunărilor şi închiderea liceelor şi universităţilor.
Grecia extinde restricţiile pe zborurile internaţionale până pe 21 ianuarie, cu obligativitatea testului PCR negativ. Cine intră acum în Grecia, stă în carantină şapte zile.
În Suedia, guvernul a fost investit cu noi prerogative care îi vor permite inclusiv închiderea, pentru prima oară în această ţară, a restaurantelor şi magazinelor.
Ucraina a închis astăzi şcolile, restaurantele şi sălile de sport.
China a plasat în carantină două oraşe, la sud de Beijing, însumând 18 milioane de oameni.
Japonia se pregăteşte să extindă şi la alte regiuni starea de urgenţă impusă la Tokyo, oraşul australian Brisbane a decretat starea de izolare urgentă pentru trei zile.
Sri Lanka obligă în continuare la incinerarea celor decedaţi, în pofida opoziţiei comunităţilor musulmane şi a apelurilor internaţionale.
Pe fondul pandemiei şi restricţiilor, numărul imigranţilor ilegali sosiţi în Uniunea Europeană în anul 2020 a scăzut cu 13% faţă de anul 2019.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)