Ascultă Radio România Iași Live

Cum va fi VREMEA în următoarele două săptămâni. Prognoza meteo pentru fiecare regiune a ţării

Publicat de gabrielarotaru, 9 februarie 2015, 13:01

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 9 – 22 februarie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

MOLDOVA

În timpul primei săptămâni, deşi temperaturile maxime vor creşte treptat, de la o medie în jurul   minus un  grad, pe 9 şi 10 februarie, până la 6 grade, pe 16 februarie, temperaturile minime se vor menţine scăzute, ceea ce se va resimţi îndeosebi în intervalul 9 – 12 februarie, când în această regiune, local, va fi ger pe timpul nopţilor şi al dimineţilor. Între 17 şi 22 februarie, vremea se va apropia de cea normală pentru această perioadă din an, respectiv media maximelor termice va fi de 4…5 grade, iar aceea a minimelor va oscila între -4 şi -2 grade.

În primele zile ale săptămânii 9-16 februarie, pe arii restrânse vor fi ninsori slabe, iar între 17 şi 22 februarie creşte probabilitatea apariţiei precipitaţillor slabe, mixte, care pot favoriza, izolat, depunerile de polei.

BANAT

Pornind de la temperaturi maxime medii apropiate de 0 grade, procesul de încălzire a vremii va culmina pe 16 februarie, când valorile termice diurne vor atinge medii de 7…8 grade, uşor mai ridicate decât normele regionale în această perioadă din an. La rândul ei, media temperaturilor minime va creşte de la -6…-5 grade în primele două nopţi spre -2 grade la începutul celei de-a doua săptămâni. Între 17 şi 22 februarie, media maximelor termice va oscila uşor în jurul valorii de 8 grade, iar aceea a minimelor se va menţine foarte aproape de -2 grade, conturându-se astfel un regim termic apropiat de cel normal pentru a doua parte a lunii februarie.

Exceptând primele două zile, când izolat va ninge slab, precipitaţiile vor lipsi în prima săptămână. În intervalul 17 – 22 februarie va fi posibilă reapariţia precipitaţiilor slabe, de data aceasta predominant sub formă de ploaie.

CRIŞANA

În prima zi, media temperaturilor maxime va fi de -1 grad, apoi va fi în creştere până în 16 februarie, spre 6 grade, adică peste normalul acestei perioade din an. Ulterior, această medie se va situa între 5 şi 7 grade. Media temperaturilor minime va creşte, de asemenea, de la -7 grade în primele două nopţi spre -2 grade la sfârşitul primei săptămâni, iar între 17 şi 22 februarie vor fi doar mici oscilaţii în jurul acestei ultime valori, ceea ce atestă, pentru a doua parte a intervalului de prognoză, un regim termic foarte apropiat de cel normal.

În primele 24-36 de ore se mai pot semnala ninsori slabe, dar, ulterior, numai în intervalul 17 – 22 februarie va creşte probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, mai ales sub formă de ploaie.

TRANSILVANIA

Pe parcursul primei săptămâni, valorile termice diurne vor creşte de la o medie de -3 grade, pe 9 februarie, până la 3 grade, pe 16 februarie, dar temperaturile minime vor fi permanent mai scăzute decât în mod obişnuit şi cu precădere în intervalul 9 – 13 februarie, când în acestă regiune va fi ger pe timpul nopţilor şi al dimineţilor. Între 17 şi 22 februarie, vremea va fi apropiată de normalul termic specific acestei perioade, respectiv se estimează că media maximelor termice va fi cuprinsă între 2 şi 4 grade, iar aceea a minimelor va fi de -5…-4 grade.

În primele zile ale săptămânii 9-16 februarie, pe arii restrânse vor fi ninsori slabe, iar pe parcursul celei de-a doua săptămâni creşte probabilitatea apariţiei precipitaţillor slabe, mixte, favorizând izolat formarea poleiului.

MARAMUREŞ

În primele două zile, când media temperaturilor maxime va fi de -2…0 grade, iar aceea a minimelor se va situa în jurul valorii de – 7 grade, vremea va fi rece, local geroasă noaptea şi dimineaţa. După data de 11 februarie sunt estimate numai medii pozitive ale valorilor maxime, 2 la 4 grade, posibil 5 grade pe 17 februarie, dar nopţile vor fi reci până la sfârşitul intervalului de prognoză, întrucât media temperaturilor minime se va încadra permanent în ecartul -5…-3 grade. În aceste condiţii, regimul termic al acestei regiuni caracteristic celor două săptămâni poate fi apreciat drept uşor mai rece decât cel obişnuit pentru a doua şi începutul celei de-a treia decade a lunii februarie.

Pe arii restrânse va ninge slab în 9 şi 10 februarie, iar după data de 14 februarie şi până pe 22 februarie vor fi posibile, zilnic, precipitaţii slabe, mixte şi izolat vor fi condiţii de polei.

DOBROGEA

După o uşoară scădere a temperaturilor maxime spre o medie de 0 grade, între 12 şi 16 februarie procesul de încălzire a vremii se va traduce prin creşterea acestei medii spre valori de 5…6 grade, foarte apropiate de climatologia regiunii în această perioadă din an, valori care se vor menţine până în 22 februarie. La rândul ei, media temperaturilor minime va fi mai scăzută în primele nopţi, când local va fi ger în Dobrogea continentală, dar apoi va creşte de la -5…-4 grade pe 12 februarie spre 0 grade la mijlocul celei de-a doua săptămâni, urmând ca ulterior să scadă doar cu un grad. Într-o asemenea situaţie se poate aprecia că, treptat, regimul termic va deveni cel normal pentru a doua parte a lunii februarie.

Aproape sigur precipitaţiile vor lipsi pe parcursul primei săptămâni, dar vor fi posibile între 17 şi 22 februarie, când va ploua slab în unele zile, pe arii restrânse.

MUNTENIA

Vremea va fi mult mai rece decât normal în primele trei zile, când media temperaturilor maxime va fi în jurul a 0 grade, iar aceea a temperaturilor minime va coborî până la -10…-11 grade, deci vor fi nopţi şi dimineţi geroase în cea mai mare parte a regiunii. Începând din 12 februarie şi până pe 17 februarie, regimul termic se va apropia de cel normal pentru această perioadă. Astfel temperaturile maxime, în medie, vor creşte de la 2 la 6…7 grade, iar media temperaturilor minime va ajunge la -3 grade. Cum între 18 şi 22 februarie se estimează doar mici oscilaţii ale temperaturii aerului în jurul acestor ultime medii diurne şi nocturne, regimul termic va evolua, în general, în limite normale.

La începutul intervalului, izolat, se pot semnala ninsori slabe, dar, ulterior, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, mai ales ploi, va fi mai ridicată doar în perioada 17 – 22 februarie.

OLTENIA

Până pe 12 februarie, vremea va fi mult mai rece decât în mod obişnuit, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 0 grade şi a temperaturilor minime în jur de -12 grade, ceea ce semnifică nopţi şi dimineţi geroase în cea mai mare parte a regiunii. Între 13 şi 17 februarie, regimul termic se va apropia treptat de cel normal pentru această perioadă. Astfel temperaturile maxime, în medie, vor creşte de la 3 la 6…7 grade, iar media temperaturilor minime va urca de la -8 la -3 grade. Pentru intervalul 18 – 22 februarie se estimează menţinerea, cu mici oscilaţii, ale acestor ultime medii diurne şi nocturne, astfel că regimul termic va evolua, în general, în limite normale.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, mai ales sub formă de ploaie, va fi mai ridicată în perioada 17 – 22 februarie, iar pe 9 februarie, izolat, se pot semnala ninsori slabe.

LA MUNTE

Până pe 13 februarie, media temperaturilor maxime va creşte de la -10 la 2 grade, dar temperaturile minime vor fi mult mai scăzute decât în mod obişnuit, cu o medie între -15 şi -8 grade, ceea ce semnifică nopţi şi dimineţi geroase în toată regiunea. Începând cu data de 14 februarie, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă. Astfel, temperaturile maxime, în medie, se vor situa între -1 şi 2 grade, iar media temperaturilor minime va fi încadrată între -7 şi -4 grade.

Local vor fi ninsori în general slabe în primele două zile şi din nou, temporar, în cursul celei de-a doua săptămâni. (mediafax.ro/ FOTO trilulilu.ro)

Etichete:
Hotărârea de Guvern privind majorarea salariului minim brut a fost publicată în Monitorul Oficial
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 10:22

Hotărârea de Guvern privind majorarea salariului minim brut a fost publicată în Monitorul Oficial

Hotărârea de Guvern privind majorarea salariului minim brut pe economie, începând cu 1 ianuarie 2025, a fost publicată în Monitorul Oficial....

Hotărârea de Guvern privind majorarea salariului minim brut a fost publicată în Monitorul Oficial
Prezidenţiale2024/Toni Greblă: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 10:16

Prezidenţiale2024/Toni Greblă: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a declarat vineri că procesul de renumărare a voturilor exprimate în primul...

Prezidenţiale2024/Toni Greblă: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele
Raport al Democracy Reporting International despre influența rețelei TikTok la alegerile din România
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 09:24

Raport al Democracy Reporting International despre influența rețelei TikTok la alegerile din România

Organizația Democracy Reporting International a publicat un raport prin care subliniază elemente de mascare a identității și comportament...

Raport al Democracy Reporting International despre influența rețelei TikTok la alegerile din România
Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:40

Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminică vor putea fi urmărite în timp real, la fel ca la primul tur al alegerilor prezidenţiale,...

Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:09

Parlamentare2024/Peste 8.000 de candidaţi – la votul alegătorilor pe 1 decembrie

31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale participă la cursa electorală pentru noul Parlament pe 1 decembrie....

Parlamentare2024/Peste 8.000 de candidaţi – la votul alegătorilor pe 1 decembrie
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:04

Parlamentare2024/Românii îşi aleg duminică reprezentanţii în Legislativ; aproape 19.000 de secţii în ţară

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 de secţii organizate în ţară, pentru a alege viitorii...

Parlamentare2024/Românii îşi aleg duminică reprezentanţii în Legislativ; aproape 19.000 de secţii în ţară
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:00

Parlamentare2024/Românii din diaspora, aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne; aproape 7.000 de persoane votează prin corespondenţă

Românii din diaspora sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne, pentru a-şi desemna reprezentanţii în noul Legislativ, votarea...

Parlamentare2024/Românii din diaspora, aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne; aproape 7.000 de persoane votează prin corespondenţă
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 20:34

BEC – măsuri privind solicitarea CCR de reverificare şi renumărare a voturilor

Biroul Electoral Central a adoptat, joi, o decizie privind modul în care va fi soluţionată solicitarea Curţii Constituţionale de reverificare...

BEC – măsuri privind solicitarea CCR de reverificare şi renumărare a voturilor