IAȘI: Complexul Muzeal Național „Moldova” a primit în custodie un coif corintic din bronz, datat în secolul al V-lea î.H.
Publicat de gabrielarotaru, 15 ianuarie 2021, 13:06
Un Coif Corintic de Bronz primit de Ziua Culturii Naționale 2021 de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași de la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț
Astăzi, 15 ianuarie 2021, de Ziua Culturii Naționale, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași a primit în custodie, în calitatea sa de administrator al patrimoniului cultural al statului român, de la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț, o piesă cu valoare istorică excepțională: un coif corintic din bronz, datat în secolul al V-lea î.H. Acesta a fost descoperit întâmplător în 2014 în albia Siretului pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza, județul Iași, fiind recuperat de organele judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț – Serviciul de Investigații Criminale în data de 12 ianuarie 2021, cu ocazia unor cercetări penale efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman.
Din dispoziția organelor judiciare, cu avizul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, bunul intră în patrimoniul cultural al statului român, administrat de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, astăzi semnându-se procesul verbal de predare-primire de către Manager dr. Lăcrămioara Stratulat și Comisar dr. Vitalie Josanu de la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț.
Coiful corintic din bronz cântărește 880 grame, cu circumferința de aproximativ 60 cm și înălțimea de 26 cm, este în stare bună de conservare, însă datorită condițiilor de zacere reprezentate de păstrarea pe parcursul unei lungi perioade de timp în albia Siretului, prezintă presiuni specifice cauzate de rularea prundișului. În etapa următoare, se va stabili o comisie formată din restauratori și conservatori ai Centrului de Conservare-Restaurare a Patrimoniului din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, care va face o anamneză a obiectului și va stabili etapele de conservare preventivă și/sau restaurare. La finalul acestei faze, obiectul va fi valorificat expozițional de Muzeul de Istorie a Moldovei la Palatul Culturii din Iași.