Decesul artistului austriac Arik Brauer, supravieţuitor al Holocaustului
Publicat de andereapostolache, 25 ianuarie 2021, 16:27
Cântăreţul şi pictorul austriac Arik Brauer, reprezentant al Şcolii Vieneze de Realism Fantastic, a decedat ieri la vârsta de 92 de ani, lăsând în urmă o operă prolifică.
‘Am fost fericit cu soţia mea, familia mea, arta mea şi pădurea mea vieneză. Însă trăim doar o vreme, între două eternităţi în care nu existăm’: acestea au fost ultimele sale cuvinte conform unei declaraţii a familiei sale, citată astăzi de presa locală.
Născut în 1929 la Viena într-o familie de meşteri evrei, copilăria sa s-a schimbat când naziştii au anexat Austria, în 1938.
Tatăl său a murit într-un lagăr de concentrare, iar el a supravieţuit ascunzându-se. În timpul ‘Nopţii de cristal’, pogromul împotriva evreilor din Germania nazistă, inclusiv Austria, din 9 şi 10 noiembrie 1938, el şi-a găsit refugiul la gardianul atelierului de cizmărie al tatălui său.
Cele două zile de violenţe antisemite au făcut cel puţin 30 de morţi în Austria, în timp ce aproximativ 7.800 de persoane au fost închise şi 4.000 au fost deportate în lagărul de concentrare de la Dachau.
După război, Arik Brauer a studiat la Beaux-Arts din Viena înainte de a se muta la Paris cu soţia sa, Naomi, unde cuplul şi-a câştigat existenţa cântând.
La revenirea la Viena la mijlocul anilor ’60, el a devenit una dintre figurile majore ale curentului vienez de ‘realism fantastic’, alături de Ernst Fuchs şi Rudolf Hausner. Lucrările sale combină culori vii, atenţie la detalii şi referinţe biblice.
De asemenea, Arik Brauer este renumit în Austria pentru cariera sa de muzician şi compozitor, privilegiind versurile în dialectul vienez.
Arik Brauer a fost de asemenea interesat de arhitectură, grafică şi în 1975 a proiectat decoruri şi costume pentru Opera din Paris.
Împărţindu-şi viaţa între Austria şi Israel, el a primit numeroase premii şi recompense nu numai pentru arta sa, ci şi pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor omului, rol salutat astăzi pe Twitter de preşedintele austriac Alexander Van der Bellen.
(AGERPRES/ FOTO Radio Iaşi)