Prefectul judeţului Vrancea: Medicii nu se implică în procesul de vaccinare anti-COVID deoarece nu a fost clarificată modalitatea de plată
Publicat de Andreea Drilea, 27 ianuarie 2021, 12:42
Medicii vrânceni nu se implică în procesul de vaccinare anti-COVID deoarece nu a fost clarificată modalitatea de plată a acestora, astfel că centrele din judeţ întâmpină dificultăţi în asigurarea personalului necesar campaniei de imunizare, spune prefectul judeţului Vrancea, Gheorghiţă Berbece.
‘Asigurarea personalului medical, în special cu medici, a centrelor de vaccinare este o provocare. Pentru că medicii care ar putea să asigure supravegherea, şi mai ales supravegherea post-vaccinare, unde este nevoie de medici calificaţi, nu şi-au arătat disponibilitatea de a se implica în activitatea de vaccinare, atâta vreme cât nu este clarificată forma de plată, nu s-a stabilit clar forma de contract, sume şi aşa mai departe. Prin Ordonanţa 3 s-au clarificat doar o parte din aspectele legate de centrele de vaccinare, rămânând ca în 15 zile să ne fie comunicat formularul de contract cu personalul medical. Iată că au trecut deja peste 10 zile şi nu a apărut acel formular de contract. Totodată, există deficienţe şi în ceea ce priveşte dotarea centrelor de vaccinare din UAT-uri. Primarii deja s-au implicat, au pus la dispoziţie spaţiile, au încercat să le doteze cu ceea ce aveam la îndemână. Dar, la fel, nici acolo nu au fost clarificate de unde vin sumele pentru dotare, care este cuatumul acestora’, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul judeţului Vrancea.
Acesta a făcut în mai multe rânduri apel către cadrele medicale, medici şi asistenţi, care doresc să-şi ofere în mod voluntar serviciile medicale, să se alăture campaniei de vaccinare.
Prefectul susţine că toate cele 12 centre stabilite prin Strategia de vaccinare la nivelul judeţului sunt pregătite şi vor fi operaţionalizate treptat.
‘Luna viitoare vom deschide alte două centre de vaccinare, la Tîmboeşti şi la Panciu. Toate centrele stabilite prin Strategia de vaccinare la nivelul judeţului sunt pregătite şi, atunci când vom primi cantităţi mai mari de vaccin, vom putea activa şi restul centrelor. Câte două, câte trei, câte va fi nevoie. Problema noastră e să le asigurăm cu personal medical şi vaccinuri’, a precizat Gheorghiţă Berbece.
În prezent, în judeţ sunt funcţionale trei centre pentru vaccinarea populaţiei împotriva virusului SARS-CoV-2, la Focşani, Adjud şi Odobeşti, precum şi alte două centre la Spitalul Judeţean de Urgenţă Focşani şi Spitalul Orăşenesc Panciu, destinate exclusiv vaccinării cadrelor medicale din respectivele unităţi sanitare.
În Vrancea, de la începutul campaniei de vaccinare şi până marţi, s-au vaccinat circa 7.200 de persoane.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)