Cercetarea și inovarea o marcă garantată UE. Prof.univ.dr. Marius Mihășan la ”Bună dimineața”, cu Mihai Florin Pohoață – 28.01.2021.
Publicat de mihaipohoata, 28 ianuarie 2021, 07:10 / actualizat: 29 ianuarie 2021, 7:33
Cercetarea și inovarea îmbunătățesc condițiile de trai și de muncă în Uniunea Europeană (UE), motiv pentru care se află în centrul politicilor prin care Comisia Europeană încearcă să stimuleze ocuparea forței de muncă, creșterea economică și investițiile.
Mai mult, cercetarea și inovarea ne furnizează cunoștințele și soluțiile necesare în cazul unor probleme urgente, cum ar fi epidemia de Ebola sau criza refugiaților, dar și în cazul unor provocări societale pe termen lung, cum ar fi cele legate de transport, schimbări climatice sau energie.
În viața de zi cu zi, cercetarea și inovarea aduc îmbunătățiri în domenii precum asistența medicală, transporturile și securitatea și reprezintă rampa de lansare pentru numeroase produse și servicii noi.
UE este un actor major în peisajul științific și tehnologic mondial și un lider incontestabil în multe domenii, precum energia din surse regenerabile și protecția mediului.
De asemenea, UE reprezintă principala „fabrică de cunoștințe” din lume, realizând aproape o treime din producția științifică și tehnologică mondială.
Sunt puncte cu adevărat forte: deschidere, diversitate, excelență în cadrul întreprinderilor și al instituțiilor.
UE se confruntă însă cu o concurență internațională din ce în ce mai acerbă în domeniile cercetării și producției tehnologice și de aceea trebuie să se asigure că ideile inovatoare devin rapid produse și tehnologii noi și de succes.
Fiecare stat membru al UE are propriile politici și programe de finanțare a cercetării, dar există multe aspecte importante care pot fi cel mai bine abordate prin colaborare.
Toate aceste argumente constituie motivul pentru care cercetarea și inovarea sunt, de asemenea, finanțate la nivelul UE.
Marius Mihășan, profesor universitar doctor abilitat la Facultatea de Biologie, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, cercetător în domeniul Biochimiei și Biologiei Moleculare, membru al Asociației Cercetătorilor Români Ad Astra este invitat astăzi, joi, 28 ianuarie 2021, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – garanția trezirii zilnice fără griji, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM , dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată de Mihai Florin Pohoață.
Producător – Horia Daraban.
Surse: publications.europa.eu; ec.europa.eu; wall-street.ro