Peste 100 de secţii ATI din România nu au autorizaţie de securitate la incendiu, arată un raport al Ministerului Sănătăţii
Publicat de gabrielarotaru, 1 februarie 2021, 07:57
Peste 100 de secţii de terapie intensivă din România nu au autorizaţie de securitate la incendiu, iar numeroase spitale funcţionează fără hidranţi sau stingătoare, arată un raport dat ieri publicităţii de Ministerul Sănătăţii, dar realizat anul trecut, după incendiul din noiembrie de la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ.
Din cele aproape 1.400 de clădiri ale celor 553 de spitale din România, 302 funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, indică raportul realizată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. 130 de secţii ATI nu au autorizaţie de la pompieri, cele mai multe fiind în judeţul Cluj – 21 şi în Capitală – 18, inclusiv la Institutul „Matei Balş”.
Alte probleme grave constatate se referă la faptul că în unele spitale nu sunt asigurate condiţiile pentru limitarea propagării focului şi fumului în interiorul construcţiilor. De asemenea, multe unităţi nu sunt dotate cu instalaţii de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor sau în cazul în care există astfel instalaţii acestea nu funcţionează. La fel se întâmplă şi în cazul hidranţilor exteriori sau interiori. Alte probleme se referă la lipsa stingătoarelor, nefuncţionarea instalaţiei de iluminat de securitate pentru evacuare şi neasigurarea condiţiilor de evacuare în caz de situaţii de urgenţă. În plus, sunt exploatate instalaţii electrice cu defecţiuni, improvizaţii sau în condiţii de suprasolicitare din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea circuitelor. În urma controalelor efectuate în perioada ianuarie – octombrie 2020, s-au constatat aproape 4.000 de încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor şi s-au aplicată 225 de amenzi în cuantum de peste 1 milion de lei şi s-au dat aproape 2.800 de avertismente. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)