CNCAV: O persoană cu reacţie anafilactică după prima doză de vaccin ARNm nu o va mai primi pe a doua
Publicat de Andreea Drilea, 5 februarie 2021, 14:37 / actualizat: 5 februarie 2021, 15:47
UPDATE – Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID informează vineri că femeia de 41 de ani din judeţul Timiş, cadru medical, care a suferit o reacţie alergică după rapelul cu vaccin nu a avut ‘criterii de şoc anafilactic’.
‘Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la reacţiile adverse postvaccinale ale unui cadru medical din judeţul Timiş, pentru corecta informare a opiniei publice, CNCAV precizează că persoana în cauză a efectuat rapelul în data de 4 februarie, în urma căruia a avut o simptomatologie postvaccinală de tip reacţie alergică fără criterii de şoc anafilactic’, arată CNCAV.
Conform sursei citate, ‘simptomele respective s-au instalat pe parcursul monitorizării postvaccinale, respectiv la 10 minute de la administrarea dozei de rapel, însă acestea au cedat la scurt timp de la administrarea tratamentului specific în astfel de situaţii’.
‘Femeia, în vârstă de 41 de ani, a părăsit, ulterior, centrul de vaccinare în stare bună de sănătate. Facem precizarea că persoana deţine în istoricul medical multiple episoade alergice’, arată Grupul de comunicare al CNCAV.
Reprezentanţii DSP Timiş informau vineri dimineaţa că, în ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului au fost administrate 801 vaccinuri anti-COVID şi s-au înregistrat trei reacţii adverse, dintre care una de tip şoc anafilactic, tratată de la primele semne şi care s-a remis imediat. Toate cele trei reacţii adverse s-au înregistrat la rapel.
O persoană care a prezentat reacţie anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea imunizării cu un alt ser, fabricat după o tehnologie diferită, a informat, vineri, Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
CNCAV a aprobat instrucţiunea privind vaccinarea în situaţii speciale cu vaccin de tip ARNm.
Vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar imunizarea acestora se poate realiza după vindecare, se precizează pe platforma CNCAV.
În cazul în care o persoană dezvoltă infecţie cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi imunizată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze.
‘Pentru situaţiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicaţii temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situaţii excepţionale, rapelul poate fi administrat şi după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situaţii excepţionale, rapelul poate fi administrat şi după această perioadă. De asemenea, dacă o persoană prezintă reacţie anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită’, subliniază CNCAV.
Potrivit sursei citate, în cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19, persoana programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platforma electronică sau prin modalităţile deja cunoscute pentru programarea iniţială. Pentru situaţiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental la mai puţin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel.
(Agerpres/FOTO arhivă radioiasi.ro)