(REPORTAJ) O învățătoare din județul Suceava și-a transformat sufrageria în sala de curs, iar apoi a construit o școală în curtea propriei case.
Publicat de andreeadaraban, 10 februarie 2015, 15:02
Inițiativă lăudabilă a unei învățătoare din județul Suceava. Ionela Păcuraru din satul Dârmoxa, a înființat o școală în propria curte, după ce unitatea de învățământ din localitate a devenit un real pericol pentru elevi.
Mai mult, copiii ar fi trebuit să facă naveta la cea mai apropiată școală, însă drumul care face legătura cu satul vecin trece prin pădure, și este din pământ. La prima ploaie mai puternică accesul în zonă este foarte dificil.
Prin urmare, învățătoarea cu inimă mare a construit în curtea casei sale o școală în care învață 4 copii, de vârste diferite.
Timp de 2 ani elevii de clasele 1-4 din Dârmoxa au studiat în sufrageria doamnei învățătoare. De ieri, cursurile se țin într-o încăpere în curtea casei, pe care Ionela Păcuraru împreună cu familia sa, a construit-o special în acest scop.
Am discutat cu cei de la Inspectorat, le-am spus că perioada aceea de criză care era mai mult decât i-au copii acasă, ştiu că nu mai sunt fonduri să reabiliteze şcoala.
AD: De câţi ani copiii învaţă la dumneavoastră în curte?
IP: De doi ani.
AD: De atunci şi până acum autorităţile locale nu s-au implicat, nu au dorit să reabiliteze şcoala din satul Dârmoxa?
IP: Eu am încercat, nu am insistat, recunosc, nu am insistat, dar dacă nu se poate, 4 copii, poate chiar nu sunt fonduri pentru aceşti 4 copii cu toate că ei există, drumul este rău, distanţa este mare, 20 de km până la cea mai apropiată şcoală, prin pădure, acesta e principalul motiv pentru care nu am vrut să ne lăsăm copii de acasă. Ne-am hotărât împreună cu soţul, cu familia să facem cei mai bine pentru ei.
AD: V-a ajutat cineva la construcţia acestei şcoli? Aţi avut sprijinul autorităţilor?
IP: Nu a fost intenţia să construim o şcoală. Am transformat noi o încăpere într-o sală de clasă. Noi ne-am gândit ca în timp să ne construim o bucătărie de vară. Nu ne-am gândit că în aşa scurt timp o să reuşim să o dăm şi în folosinţă ca şi şcoală. Asta datorită faptului că am aflat în luna august a anului trecut că sunt însărcinată şi trebuia să fac ceva pentru că de ieri am intrat în concediu prenatal. A trebui să vină altcineva. Deci, nu îi puteam primi chiar în casa în care am învăţat anul trecut, în sufrageria casei. Lângă casă, în construcţia în care am vrut să facem bucătăria de vară am amenajat împreună cu soţul, o sală de clasă.
AD: Spuneaţi că aveţi 4 copii de vârste diferite. În ce clase sunt aceşti 4 copii?
IP: Am un copilaş la casa pregătitoare, doi la clasa întâi şi unul la clasa a trei-a.
AD: Ce se întâmplă cu şcoala acum? Şcoala din sat?
IP: Şcoala este încuiată. Este folosită doar atunci când sunt votări. Secţie de votare. Este o şcoală mare, am înţeles că acum zeci de ani erau şi 50 de copii în scoală
Ionela Păcuraru, învățătoarea din Dârmoxa, județul Suceava, vorbește cu părere de rău și despre faptul că în localitate nu există o grădiniță, deși sunt copii de vârstă preșcolară. Aceștia, din păcate, stau acasă, până când merg la clasa pregătitoare.
IP: Natalitatea este în creştere. Chiar sunt copii care vin din urmă, sunt de grădiniţă. Păcat că nu se face nici grădiniţă
AD:Şi ce se întâmplă cu aceşti copii de grădiniţă?
IP: Nu merg nicăieri, decât în clasa pregătitoare sau rareori spre exemplu spre sfârşitul anului când programa e puţin mai liberă pot să-i mai iau eu la şcoală, măcar să socializeze, să coloreze, să facă ce fac şi ceilalţi copii.
AD: A existat vro dată grădiniţă în localitatea dumneavoastră, în Dârmoxa?
IP: Da. Acum zece ani când am venit eu în sat, era grădiniţă. La grădiniţă am şi venit.
AD: Şi de ce s-a închis?
IP: Din cauza numărului mic de copii.
Neculai Chiriac, primarul orașului Broșteni din județul Suceava, de care aparține satul Dârmoxa, spune că anul acesta vor fi bani pentru reabilitarea școlii și promite că până în toamnă clădirea va fi dată în folosință.
NC: Pentru reabilitarea şcolii de la Dârmoxa, în urma unui deviz am prins o sumă de 50 de mii de ron (cinci sute de milioane în bani vechi) pentru a repara acoperişul cu tablă tip Lindab, pentru a schimba tâmplăria, geamurile şi uşile şi alte lucrări pentru desfăşurare în bune condiţii a învăţământului.
Despre drumul care trece prin pădure și nu e reabilitat primarul de Broșteni spune că nu intră în responsabilitate sa deoarece este o arteră județeană de care ar trebui să se ocupe Consiliul Județean.
NC: Acum doi ani a fost pietruit dar datorită utilajelor de trafic greu s-a distrus şi sper ca cei de la Consiliul Judeţean să intervină şi anul acesta.
Reportaj realizat de Andreea Daraban
Tehnoredactare: Andreea Drîlea
(FOTO adevarul.ro)