”Jurnalul lui Dante” o carte de Dan Teodorescu, invitat la ”Bună dimineața”, cu Mihai Florin Pohoață – 17.02.2021.
Publicat de mihaipohoata, 17 februarie 2021, 05:39 / actualizat: 17 februarie 2021, 9:26
În acest an, într-o lume probozită de umbra neagră a unei pandemii care a confiscat tot ce însemnă comunicare interumană, domnul Dan Teodorescu nu-şi abandonează misiunea sa de jurnalist şi, iată, revine în arena editurilor cu o nouă carte, a V-a din acest an.
Volumul cam la fel cu anterioarele are peste opt sute de pagini ceea ce face ca un total editat aproximativ într-un an să se ridice, odată cu admiraţia cititorilor, la peste 3500 de pagini.
Intitulat JURNALUL LUI DANTE sau Viaţa noastră de zi cu zi în octombrie – decembrie 2020, în anul pandemiei de coronavirus.
O carte document scrisă mascat, ”cu mâinile curate” şi cu respectarea distanţei fizice! şi scos la editura PIM- Iaşi volumul îl va plimba, în modul cel mai plăcut, pe cititor printre evenimente culturale: lansări de carte, întâlniri ale grupurilor sau cenaclurilor, spectacole sau aniversări din ţară, dar şi de peste hotare, precum şi evenimente religioase de mare impact emoţional.
Desigur, aşa cum ne-a obişnuit de-a lungul tuturor celor douăzeci şi trei de volume scrise până acum (în ultimii cinci ani!) din carte nu lipsesc oamenii.
Personalităţi, mai mult ori mai puţin reprezentative ale vieţii culturale: înalţi prelaţi, actori, scriitori, sportivi, pictori sau graficieni, oameni politici, dar şi tineri care au reuşit în puţinii lor ani de viaţă de până acum să dea ceva celor din jur, iar acest ceva este o parte din sufletul lor curat sub formă de cântec sau culoare. Minunat!
Mai ales că de cam prea multă vreme principalul vector al culturii noastre, televizorul, se tot străduieşte să ne convingă de faptul că apele stătute ale subculturii sunt singura formă de supravieţuire a unui popor.
Trasând însă cu fermitate limitele culturii în arealul bunului simţ şi al nevoilor de spiritualitate, autorul reafirmă adevărul conform căruia conceptul de cultură este cel care defineşte cu adevărat un popor sau o naţiune.
Lectura volumului îl poartă pe cititor prin culisele uneori tainice ale vieţii sau ale operei protagoniştilor indiferent dacă aceştia sunt mari actori precum regretata Draga Olteanu, marele Miluţă Gheorghiu sau sunt sportivi care au lăsat în urma lor un model demn de a fi urmat.
Aşa cum ne aşteptam autorul nu se rezumă la personaje din oraşul său iubit, Iaşi, ci aduce în pagini şi activitatea unui suflet mare şi generos, buna noastră prietenă Ionela van Rees-Zota, sau pe cea a unui alt prieten, arhitectul şi graficianul Edy Mattes, acum izraelian, dar cu rădăcini puternice în urbea noastră unde tatăl său a fost un sportiv renumit, antrenor de box cu un impresionant palmares, dar şi cu o şcoală care mai dă încă performeri.
Augmentat de o vastă iconografie din care nu lipsesc figuri istorice însă nici unele contemporane, dar şi de grafica unor artişti ai domeniului precum Cristian Mihăilescu, Valentin Ionescu, Radu Duţu, Marian Avramescu, Nicolae Viziteu, Julieta Mihăilescu, ori mai sus amintitul Edy Mattes, un portretist de excepţie, volumul devine o minunată excursie printre oameni şi evenimente, atât de plăcută încât parcă îţi pare rău atunci când ajungi la sfârşit.
Dar nu cred că este cazul să suspinăm prea mult fiindcă aşa cum îl ştim pe domnul Dan Teodorescu, nu va trece prea mult timp şi va ieşi cu o nouă carte în stilul său binecunoscut, acela de cronicar al vieţii unui oraş.
Invitat Dan Teodorescu, astăzi, miercuri, 17 februarie 2021, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – garanția trezirii zilnice fără griji, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM , dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Surse: Dan Teodorescu; uzp.org.ro