Ascultă Radio România Iași Live

Alexandru Muraru: Primarul Constanţei m-a asigurat de începerea procedurii de schimbare a numelui Străzii Ion Antonescu

Alexandru Muraru: Primarul Constanţei m-a asigurat de începerea procedurii de schimbare a numelui Străzii Ion Antonescu

Publicat de , 18 februarie 2021, 15:48

Deputatul PNL Alexandru Muraru, consilier onorific al premierului şi reprezentant special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei, a informat joi că primarul şi prefectul de Constanţa l-au asigurat de punerea în mişcare ‘cu celeritate’ a procedurii de schimbare a numelui Străzii Ion Antonescu din municipiu.

‘Am luat act de materialele din mass-media care atrăgeau atenţia asupra încălcării legislaţiei în vigoare cu privire la menţinerea denumirii unor străzi din mai multe localităţi ale României, care promovează persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii. În acelaşi timp, polemica privind redenumirea străzii din municipiul Constanţa ne arată că e nevoie permanentă de implicare, de monitorizare şi de acţiune! Am avut în aceste zile discuţii cu toţi factorii implicaţi, autorităţi locale şi centrale, inclusiv reprezentanţi diplomatici în ceea ce priveşte urgentarea şi demararea imediată a schimbarea denumirii străzii. Atât primarul municipiului Constanţa, domnul Virgil Chiţac, cât şi prefectul judeţului, domnul Silviu-Iulian Coşa (care are în coordonare comisia care avizează schimbarea denumirilor de străzi) m-au asigurat de punerea în mişcare cu celeritate a procedurii de schimbare a numelui respectivei străzi. Fac precizarea că niciun alt motiv birocratic nu va sta în picioare pentru a întârzia o decizie administrativă în acest sens’, a precizat Muraru, printr-un comunicat de presă.

El a amintit că, potrivit articolului 9 al Legii nr. 217/23 iulie 2015, se interzice menţinerea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice.

Denumirea străzii din municipiul Constanţa a fost dată în trecut şi menţinută inclusiv după anul 2002, când legislaţia a interzis acest lucru, ceea ce demonstrează încălcarea repetată şi continuă a legii de către toate administraţiile de până în prezent în materia cultului sau acţiunilor care promovează persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii. (…) Schimbarea denumirilor unor străzi care încalcă legislaţia în vigoare nu este negociabilă! Sunt la curent cu identificarea unor cazuri similare, în alte localităţi, şi monitorizez permanent situaţia, alături de alte instituţii implicate, astfel încât legislaţia să fie aplicată cu celeritate. Voi monitoriza şi sprijini autorităţile locale în a schimba rapid denumirile unor străzi care poartă numele unor persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii’, a transmis Alexandru Muraru.

Într-un comunicat de presă transmis pe 16 februarie, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’ dezaproba reacţia primarului municipiului Constanţa referitor la schimbarea denumirii Străzii Mareşal Ion Antonescu din oraş.

‘Este tulburător că primarul municipiului Constanţa, domnul Vergil Chiţac, consideră facultativă legea care interzice denumirea străzilor după criminali de război. Pentru acesta, Ion Antonescu are parte de ‘evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici şi controverse’. Edilul ar trebui să ştie că nu există nicio controversă în privinţa rolului pe care Ion Antonescu l-a avut în elaborarea şi punerea în aplicare a politicii de stat care a dus la exterminarea a cel puţin 280.000 de evrei români şi ucraineni şi a peste 11.000 de romi. Ion Antonescu a fost judecat şi găsit vinovat de crime de război în 1946. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’ a trimis încă din 2014 mai multe adrese prezentând situaţia de ilegalitate în care se găseşte instituţia condusă în prezent de domnul Chiţac’, se explica în comunicat.

În replică, primarul Vergil Chiţac arăta, într-un comunicat transmis în aceeaşi zi, că declaraţiile şi acţiunile sale privind această temă au fost ‘răstălmăcite’, menţionând că strada respectivă are această denumire din anul 2000 prin decizia Consiliului Judeţean Constanţa.

‘Documentându-mă, am aflat abia acum că de-a lungul timpului au fost făcute solicitări repetate ale unor institute din România cu atribuţii în domeniul cercetării Holocaustului către Primăria Constanţa, pe care primarii anteriori le-au ignorat. Procesul administrativ de schimbare a denumirii acestei străzi nu s-a finalizat din cauza absenţei voinţei politice a fostei administraţii PSD de la nivelul municipiului Constanţa. (…) În ceea ce priveşte demersul de redenumire a străzii, sunt pentru această iniţiativă, am intenţia şi întreaga voinţă şi disponibilitate de a remedia problema în cauză, după analiza efectelor şi implicaţiilor administrative specifice. Modificarea denumirii unei străzi se realizează printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanţa, însă ea trebuie fundamentată şi avizată de o comisie inter-instituţională’, indica primarul. (Agerpres/FOTO radioiasi.ro)

Declaraţie de presă – deputat Alexandru Muraru, consilier onorific al prim-ministrului

„Voi monitoriza şi sprijini autorităţile locale în a schimba rapid denumirile străzilor care poartă numele unor persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii

Am luat act de materialele din mass-media care atrăgeau atenţia asupra încălcării legislaţiei în vigoare cu privire la menţinerea denumirii unor străzi din mai multe localităţi ale României, care promovează persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii.

În acelaşi timp, polemica privind redenumirea străzii din municipiul Constanţa ne arată că e nevoie permanentă de implicare, de monitorizare şi de acţiune!

Am avut în aceste zile discuţii cu toţi factorii implicaţi, autorităţi locale şi centrale, inclusiv reprezentanţi diplomatici în ceea ce priveşte urgentarea şi demararea imediată a schimbarea denumirii străzii. Atât primarul municipiului Constanţa, dl. Virgil CHIŢAC, cât şi prefectul judeţului, dl Silviu-Iulian COŞA (care are în coordonare comisia care avizează schimbarea denumirilor de străzi) m-au asigurat de punerea în mişcare cu celeritate a procedurii de schimbare a numelui respectivei străzi. Fac precizarea că niciun alt motiv birocratic nu va stă în picioare pentru a întârzia o decizie administrativă în acest sens.

Legislaţia în materie în vigoare este foarte clară: Art. 9, alin. (1), al Legii nr. 217 din 23 iulie 2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002, interzice menţinerea acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri public.

Denumirea străzii din municipiul Constanţa a fost dată în trecut şi menţinută inclusiv după anul 2002, când legislaţia a interzis acest lucru, ceea ce demonstrează încălcarea repetată şi continuă a legii de către toate administraţiile de până în prezent în materia cultului sau acţiunilor care promovează persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii.

Recent, inclusiv o rezoluţie a Parlamentului European a atras atenţia că astfel de cazuri reprezintă o utilizare a simbolurilor care glorifică regimuri totalitare, ceea ce ‘deschide calea către denaturarea faptelor istorice cu privire la consecinţele celui de-al Doilea război Mondial şi către propagarea sistemului politic totalitar’.

Fac precizarea că invocarea unor aşa-zise dezbateri care să evalueze rolul politic şi/sau istoric al unor persoane condamnate pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, care să genereze eventual o decizie/şi/sau soluţie, nu este permisă! Schimbarea denumirilor unor străzi care încalcă legislaţia în vigoare nu este negociabilă!

Sunt la curent cu identificarea unor cazuri similare, în alte localităţi, şi monitorizez permanent situaţia, alături de alte instituţii implicate, astfel încât legislaţia să fie aplicată cu celeritate.

Voi monitoriza şi sprijini autorităţile locale în a schimba rapid denumirile unor străzi care poartă numele unor persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii.”

Deputat Alexandru MURARU
Consilier onorific al Primului-Ministru
Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei

Peste 1,4 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Mihail şi Gavriil
Naţional vineri, 8 noiembrie 2024, 06:20

Peste 1,4 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Mihail şi Gavriil

Peste 1,4 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica miercuri, de Sfinţii Mihail şi Gavriil. Potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa...

Peste 1,4 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Mihail şi Gavriil
Şedinţa de guvern – pe agendă, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe
Naţional joi, 7 noiembrie 2024, 06:45

Şedinţa de guvern – pe agendă, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe

Executivul ar putea aproba, în şedinţa de joi, un proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe. ‘Prin proiectul de...

Şedinţa de guvern – pe agendă, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe
Constructorii care angajează şomeri vor avea punctaj suplimentar în evaluarea ofertelor pentru cele patru loturi ale autostrăzii A8
Naţional miercuri, 6 noiembrie 2024, 10:49

Constructorii care angajează şomeri vor avea punctaj suplimentar în evaluarea ofertelor pentru cele patru loturi ale autostrăzii A8

Pentru construirea secţiunii de munte Sărăţeni-Pipirig pe traseul Autostrăzii Unirii A8 este nevoie de o forţă de muncă de 22.000 de...

Constructorii care angajează şomeri vor avea punctaj suplimentar în evaluarea ofertelor pentru cele patru loturi ale autostrăzii A8
Senatul a adoptat un proiect privind punerea sub control a medicamentelor care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope
Naţional marți, 5 noiembrie 2024, 06:38

Senatul a adoptat un proiect privind punerea sub control a medicamentelor care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope

Senatorii au adoptat, luni, un proiect iniţiat de Guvern ce vizează necesitatea punerii sub control a unor medicamente care conţin substanţe...

Senatul a adoptat un proiect privind punerea sub control a medicamentelor care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope
Naţional luni, 4 noiembrie 2024, 17:28

(UPDATE) Senat: Proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, adoptat în plen

UPDATE – Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede că aceste...

(UPDATE) Senat: Proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, adoptat în plen
Naţional luni, 4 noiembrie 2024, 10:25

(AUDIO/FOTO) Grevă de avertisment la Arhivele Naționale ale României

Angajații din Arhivele Naționale din toată țara se află timp de două ore în grevă de avertisment. Acesta este ultimul pas înaintea...

(AUDIO/FOTO) Grevă de avertisment la Arhivele Naționale ale României
Naţional luni, 4 noiembrie 2024, 09:19

Cod galben de intensificări ale vântului în mai multe județe din țară

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : GALBEN Ziua/luna/anul: 04-11-2024 Ora : 10:00 Nr. mesajului:1 Intervalul : 04 noiembrie,...

Cod galben de intensificări ale vântului în mai multe județe din țară
Naţional luni, 4 noiembrie 2024, 07:23

MApN: Alertă aeriană în zona de nord a judeţului Tulcea; au fost ridicate de la sol două aeronave F-16

Zona de nord a judeţului Tulcea a fost din nou sub alertă aeriană, după ce duminică seara au fost detectate grupuri de drone care se îndreptau...

MApN: Alertă aeriană în zona de nord a judeţului Tulcea; au fost ridicate de la sol două aeronave F-16