Buget 2021: Comisiile reunite de buget-finanţe – raport favorabil pentru bugetul Ministerului Cercetării
Publicat de gabrielarotaru, 27 februarie 2021, 10:09 / actualizat: 27 februarie 2021, 12:27
Bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării pentru anul 2021 a primit, sâmbătă, raport favorabil în Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, în forma propusă de Guvern.
S-au înregistrat 24 de voturi ‘pentru’ şi 17 abţineri.
Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, a afirmat că bugetul alocat MCID este unul de mentenanţă.
‘Nu este un buget de dezvoltare, este un buget de mentenanţă, pe care o să îl gestionăm cu chibzuinţă. Se spune despre cercetare că este Cenuşăreasa ministerelor, dar am încredere că, împreună cu premierul Cîţu, o să scriem finalul fericit al poveştii, însă nu anul acesta este petrecerea de succes’, a declarat Teleman.
Întrebat dacă are în vedere ca pensiile să nu mai fie distribuite prin Poşta Română, ci prin metode digitale, Teleman a precizat că acesta este un obiectiv pe termen mediu.
‘Digitalizarea ar trebui să ducă, în final, la posibilitatea cetăţenilor din mediul rural să îşi poată lua banii prin mijloace electronice, dar acesta este un obiectiv pe termen mediu, asta înseamnă instalarea unor POS-uri care să permită încasarea banilor şi alte operaţiuni financiare în mediul rural şi există un program de investiţii cu dotarea cu câteva mii de POS-uri. Nu avem pe agendă vânzarea Poştei Române’, a precizat Ciprian Teleman.
Potrivit proiectului de buget, creditele de angajament pentru Ministerul Cercetării în anul 2021 sunt de 1.917.386.000 lei, cu o creştere de 9,79% faţă de execuţia preliminată din 2020, iar creditele bugetare sunt de 1.924.167.000 lei, în creştere cu 24,30% faţă de anul trecut.
La Parlament urmează să fie reluate, de la această oră, dezbaterile la proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale, acte normative esenţiale pentru finanţele şi economia ţării în acest an.
Este ultima zi de discuţii în comisiile de buget-finanţe, unde au fost invitaţi miniştrii muncii, cercetării, proiectelor europene şi finanţelor, ca să susţină documentele trimise de guvern.
În cele două zile de dezbateri de până acum, senatorii şi deputaţii au adoptat toate bugetele ordonatorilor principali de credite în variantele propuse de executiv, fără ca vreun amendament al opoziţiei să fie acceptat.
Comisiile reunite de buget finanţe au timp până luni să depună rapoartele finale pentru ca cele două proiecte să intre în dezbaterea plenului reunit. Votul este programat marţi într-o şedinţă comună a celor două camere. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)