Cîmpeanu: Prezenţă fizică sub jumătate a elevilor din clasele terminale, în semestrul II
Publicat de Andreea Drilea, 9 martie 2021, 06:00 / actualizat: 9 martie 2021, 7:03
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că mai puţin de jumătate din elevii claselor terminale au participat, în semestrul II, la orele faţă în faţă.
Precizarea vine în contextul în care ministrul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au emis recent un ordin comun prin care prezenţa elevilor din clasele terminale este permisă în localităţile aflate în scenariul roşu doar la jumătate din capacitate, respectiv maxim 15 elevi la clasele de gimnaziu şi 19 elevi pentru cele de liceu.
Sorin Cîmpeanu a explicat luni, la Digi 24, că pentru a fi semnat acest ordin comun cu Ministerul Sănătăţi, a trebui făcut rabat de la prezenţa integrală a elevilor la şcoală, pe considerente sanitare.
‘Experienţa ne-a arătat, în primele patru săptămâni de la începerea semestrului II cu prezenţă fizică, în data de 8 februarie, că elevii claselor terminale au avut o prezenţă medie sub jumătate. Mai ales elevii claselor a XII-a’, a precizat, în acest context, ministrul Educaţiei.
Cîmpeanu a afirmat că atunci când va fi depăşit plafonul de 50%, o soluţie va fi scenariul hibrid, cu participarea alternativă a elevilor dintr-o clasă la orele faţă în faţă.
‘Dacă mă întrebaţi de ce este posibil ca într-o şcoală care se găseşte în scenariu roşu, pe acelaşi palier, două săli de clasă, vecine, identice ca suprafaţă, în prima sală de clasă elevii de clasa a IV-a pot veni cu efective întregi şi e foarte bine că pot vei cu efective întregi şi în sala de lângă, în acelaşi interval orar, elevii de clasa a VIII-a trebuie înjumătăţiţi, nu pot să vă răspund la această întrebare. Mai ales că au şi evaluare naţională, evaluare naţională care este un examen definitoriu pentru viitorul oricărui elev’, a adăugat ministrul Educaţiei.
În opinia sa, educaţia nu îmbolnăveşte, dacă sunt respectate regulile sanitare.
‘Am încercat să explic, şi eu explic de fiecare dată, că educaţia nu îmbolnăveşte. Mie mi se pare foarte periculoasă ideea pe care începem să o inducem copiilor, mai ales celor de vârstă mică, 7-8-9 ani, cum că dacă merg la şcoală riscă să-şi îmbolnăvească părinţii, bunicii şi mai rău decât să-i îmbolnăvească. Acest lucru mă tem că lasă sechele. Dacă merg la şcoală, educaţia nu îmbolnăveşte. Dimpotrivă, te învaţă să respecţi regulile. Dacă respecţi regulile, mergând la şcoală, atunci şansele să gestionezi riscurile de îmbolnăvire sunt foarte mari’, a subliniat Cîmpeanu.
(Agerpres/FOTO arhivă radioiasi.ro)