Voiculescu: Noul mod de calcul al incidenţei cazurilor noi de COVID – la 14 zile, începând cu a treia zi în urmă
Publicat de , 26 martie 2021, 07:04
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat joi că noul mod de calcul al ratei incidenţei cazurilor noi de COVID este ‘foarte simplu’, şi anume, se va calcula la 14 zile, începând cu a treia zi în urmă, pentru a avea toate datele despre testele deja pozitivate.
‘Eu o să prezint modul de calcul al incidenţei, după care vă invit să adresaţi întrebări către domnul doctor Arafat. E foarte simplu modul de calcul al incidenţei. Este de asemenea la 14 zile, de asta indicatorul se numeşte ‘incidenţa la 14 zile’, doar că ne uităm la 14 zile începând cu a treia zi în urmă şi asta pentru a avea toate datele despre testele deja pozitivate, respectiv alocate. Durează întotdeauna 48 de ore, cu aproximaţie, ca aceste teste să fie finalizate, respectiv alocate către un judeţ sau altul. E atât de simplu! Iar diferenţa, aşa cum cred că am explicat şi eu pe contul meu de Facebook, ieri, a explicat şi domnul premier astăzi, diferenţa nu este fenomenală, diferenţa este una care, da, întârzie la un moment dat adoptarea unor măsuri, poate să facă lucrul ăsta dacă trendul este crescător, dar nu în mod fundamental. Dacă ne uităm la săptămâna aceasta, diferenţa este cam de două zile‘, a declarat Vlad Voiculescu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
***
Premierul Florin Cîţu afirmă că modificarea formulei de calcul a ratei de incidenţă a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 nu are o implicaţie reală semnificativă şi doreşte să-i liniştească pe oameni.
‘Am văzut şi în spaţiul public şi această hotărâre a CNSU modifică o formulă de calcul. Eu am cerut o informare de la CNCCI şi de la INSP să văd un calcul alternativ pentru cele două formule‘, a declarat, joi, Cîţu, după şedinţa de Guvern.
El a spus că nu are ‘nicio implicaţie reală‘ faptul că anul trecut a fost folosită o altă formulă de calcul.
‘Ideea este că cele două formule nu au implicaţii reale semnificative, doar că discutăm de un decalaj de trei zile, nu este nimic semnificativ, dar pentru acurateţe poate că este mai bine să le folosim. Vreau să-i liniştesc pe oameni că nu au avut niciun fel de implicaţii reale faptul că anul trecut a fost folosită altă formulă. Acum e altă formulă, evoluăm şi în funcţie de asta avem nevoie de informaţii mai multe şi putem să updatăm şi formulele pe care le folosim‘, a explicat Cîţu.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)